Bonaire

Staten-Generaal unaniem akkoord met ingrijpen Sint Eustatius

Het wetsvoorstel dat voorziet in bestuurlijk ingrijpen op Sint Eustatius, is gisteren unaniem aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) vliegt woensdagochtend naar Sint Eustatius om het besluit aan de bevolking, bestuurders en eilandsraad toe te lichten.

De wet bepaalt dat de eilandsraad wordt ontbonden en de gedeputeerden en waarnemend gezaghebber van hun functie worden ontheven. Vandaag wordt een regeringscommissaris benoemd die zal voorzien in het bestuur van Sint Eustatius.

Aanleiding voor de ingreep is het rapport dat een commissie van wijzen gisteren uitbracht. De commissie constateert grove taakverwaarlozing van het bestuur op het eiland. De bestuurlijke situatie heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven van de bevolking van Sint Eustatius.

Eerdere maatregelen ter verbetering van de situatie hebben niet het gewenste effect gehad. “Het is de zwaarste maatregel, maar nu al het andere faalt, is het de enige mogelijkheid die overblijft. De mensen op Sint Eustatius verdienen beter.”, aldus staatsecretaris Knops.

De staatssecretaris zal vandaag de leden van het bestuurscollege en de eilandsraad informeren. Daarna spreekt hij de bevolking toe in een Town Hall meeting. Hij zal daar ook de regeringscommissaris introduceren. Vervolgens reist hij door naar Sint Maarten in het kader van de wederopbouw van het eiland na de orkaan Irma.

Deel dit artikel