Economie

Haitiaans Sunrise Airways voert regionale vluchten Insel uit

Het vanuit Haiti opererende Sunrise Airways heeft al diverse regionale vluchten voor Insel Air uitgevoerd. Foto: Harald Linkels
unrise Airways foto Harald Linkels

Het vanuit Haiti opererende Sunrise Airways heeft al diverse regionale vluchten voor Insel Air uitgevoerd. Foto: Harald Linkels

Door Harald Linkels

Willemstad- De Haitiaanse luchtvaartmaatschappij, Sunrise Airways, heeft de afgelopen tijd diverse vluchten uitgevoerd voor Insel Air, dat op dit moment gebrek heeft aan vliegtuigen om de diverse routes uit te voeren. Zo worden de vluchten tussen Curaçao en Paramaribo al enige tijd door Sunrise uitgevoerd in opdracht van Insel.

De Haitiaanse carrier, die in vrij korte tijd haar vleugels heeft uitgeslagen, beschikt onder andere over een Airbus A320 toestel en een Boeing 737, waarmee zij de regio kan bedienen. Met haar A320 toestel voert Sunrise zelf ook vluchten uit tussen Curaçao en Haiti, maar in aanvulling daarop ook voor derden, zoals voor Insel Air.

Insel Air is niet de enige ‘lokale’ opdrachtgever van Sunrise Airways. Ook het Bovenwindse Winair sloot recentelijk al een overeenkomst met Sunrise voor het uitvoeren van vluchten tussen Sint Maarten en de Haitiaanse hoofdstad Port-Au-Prince op basis van een zogenaamde ‘wet-lease’ overeenkomst, op basis waarvan Sunrise het vliegtuig en haar bemanning inzet en daarnaast ook verantwoordelijk is voor de verzekeringen en het onderhoud van de vliegtuigen.

Afgelopen dinsdag voerde Sunrise in opdracht van Insel Air ook nog een retourvlucht tussen Curaçao en Sint Maarten uit, nadat Insel al enige dagen kampte met een gebrek aan operationele vliegtuigen en waardoor een relatief grote groep passagiers op Sint Maarten vast was komen te zitten.

Naar Bonaire.Nu begrijpt zal het enige operationele straalvliegtuig van Insel Air, een MD-83, onderhoud moeten ondergaan vóór het weer op de regionale routes kan worden ingezet. Het is nog niet bekend wanneer Insel het toestel weer in gebruik kan nemen. Het ‘wet-leasen’ van vliegtuigen is een dure zaak, waardoor Insel de inzet van Sunrise om regionale vluchten voor haar uit te voeren, niet op heel lange termijn vol zal kunnen houden.

Deel dit artikel