Bonaire

Sea Turtle Conservation Bonaire: Hoogtepunten van 2017

 

Kralendijk, 28 december 2017 – Het einde van het jaar is in zicht, en daarom wil Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) iedereen bedanken die in 2017 het werk van de organisatie ondersteund heeft.

 

In 2017 hebben bedrijven en individuen uit Bonaire en andere werelddelen 38 nesten geadopteerd, en daarmee 3987 baby schildpadden gered!

 

Nog meer goed nieuws voor de zeeschildpadden van Bonaire: met 48 nesten op Bonaire en 83 nesten op Klein Bonaire is dit het beste nestseizoen tot nu toe! En… het nestseizoen is nog niet eens voorbij! STCB wacht momenteel op vier nesten die nog moeten uitkomen.

 

Het Beachkeeper programma, met dit jaar 40 vrijwilligers, bestaat alweer 6 jaar! STCB’s Beachkeepers controleren de stranden die regelmatig bezocht worden door schildpadden, daarbij lettend op tekenen van nieuwe en uitgekomen nesten. Daarnaast controleren de Beachkeepers de veiligheid van de nesten.

 

STCB heeft een succesvolle veiling georganiseerd dit jaar: in totaal is er een bedrag van maar liefst $13,569 opgehaald! Deze fondsen zullen in 2017 en 2018 bijdragen aan het behalen van STCB’s doelstellingen.

 

Tijdens in-water surveys heeft STCB dit jaar 246 zeeschildpadden gevangen en weer vrijgelaten. Dit is het op een na grootste aantal schildpadden dat STCB heeft gevangen sinds 2003, toen begonnen werd met gestandaardiseerde methoden voor in-water surveys en tagging programma’s!

 

STCB heeft ook enkele nieuwe merchandise items geïntroduceerd: t-shirts met lange mouwen en hoodies zijn nu te koop! Liefhebbers van schildpadden kunnen de STCB merchandise kopen bij zes verkooppunten op Bonaire: VIP Diving, Great Adventures Bonaire (Harbour Village), Mangrove Center, Dive Friends Bonaire Retail, Dive Inn, Courtyard by Marriott, en het STCB kantoor op Kaya Korona #53.

 

STCB heeft in mei van dit jaar een jonge groene zeeschildpad (Chelonia mydas) gerehabiliteerd. De schildpad, genaamd ‘Rosita’, werd gevonden bij Lagoen, drijvend en niet in staat zichzelf te voeden. Dankzij goede samenwerking is ‘Rosita’ volledig hersteld en op zondag 2 juli vrijgelaten in zee.

 

In november heeft Bondigro aangekondigd plastic tassen in de supermarkt te verbieden! De supermarkt zal vanaf 1 januari 2018 ‘plastic-vrij’ zijn. Naast het verbieden van het gebruik van plastic tassen, heeft Bondigro ook aangekondigd de opbrengst van de verkoop van papieren tassen aan de kassa’s te doneren aan STCB.

 

Dit jaar is wetenschappelijk adviseur Dr. Frank Rivera-Milán begonnen met het analyseren van data die STCB heeft verzameld gedurende de afgelopen jaren. In samenwerking met STCB zal Rivera-Milán in 2018 twee wetenschappelijke publicaties schrijven en de methodes voor het netten en de in-water surveys herzien.

 

Tot slot heeft STCB haar samenwerking met Wild Conscience, om de stranden in het zuiden en de mangroves bij Sorobon te beschermen, voortgezet. Dit was onderdeel van het Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire, een project dat wordt gecoördineerd door het openbaar lichaam Bonaire en gefinancierd middels natuurgelden van de Nederlandse Overheid.

 

Dankzij de bereidwilligheid en vrijgevigheid van iedereen die het werk van STCB ondersteunt, was 2017 wederom een fantastisch jaar voor de zeeschildpadden van Bonaire!

 

###

Sea Turtle Conservation Bonaire is een niet-gouvernementele organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991.

 

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo