Bonaire

Duikersmarkt lijkt te stagneren voor Bonaire

Door Harald Linkels
Kralendijk- De onderzoekers die het Strategische Toerismeplan voor Bonaire hebben opgesteld, constateren in hun rapport dat er sprake is van een stagnatie als het gaat om de aantrekkingskracht van het eiland op de markt voor potentiële duikers.

Door de onderzoekers werd een zogenaamde trend-analyse uitgevoerd om de frequentie te bepalen waarmee Bonaire door potentiële reizigers op Google wordt gezocht. De analyse omvatte Google-zoekopdrachten met het trefwoord ‘Bonaire’ voor de jaren 2005 – 2017. Volgens Google Trends is er een dalende trendlijn voor de term Bonaire. Er lijkt daarnaast sprake te zijn van een stagnatie in de hoeveelheid keren dat de uitdrukking “Bonaire Dive” wordt gezocht door mensen die Google gebruiken. Volgens de onderzoekers is de trenddaling een belangrijke observatie, omdat het duiksegment de steunpilaar van Bonaire-toeristen is geworden.

Om te kunnen bepalen of de dalende trend exclusief was voor Bonaire of dat het gaat om een bredere Caribische trend, werd dezelfde analyse uitgevoerd op de concurrerende markt, bestaande Aruba, Curaçao, Bahama’s, Belize, Mexico en Cuba. Hierbij werden zoektermen nagetrokken in Google Trends, zoals ‘Aruba Dive’, ‘Curacao Dive’, ‘Bahamas Dive’, ‘Belize Dive’, ‘Mexico Dive’ en ‘Cuba Dive’.

De resultaten van de trendanalyse laten zien dat er meer hits zijn op Mexico Dive, Belize Dive en Bahamas Dive dan op Bonaire. Cuba ligt dicht bij Bonaire in de hoeveelheid keren dat wordt gezocht naar beide bestemmingen. Alle bestemmingen laten een seizoensgebonden trend van hoogte- en dieptepunten zien, maar over het algemeen vertoont de duikmarkt geen stijgende trend of zoek op Google.

Hoewel het voor de onderzoekers voor Bonaire belangrijk blijft om het lange-termijn marktsegment duikers te bedienen, wordt het belangrijk dat de bestemming daarnaast naar nieuwe segmenten zoekt die deze markt aanvullen en compatibel zijn met de duurzame waarden en infrastructuren die zijn gebruikt om de duikindustrie te maken tot wat zij vandaag de dag is.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo