Bonaire

Hevige machtsstrijd losgebarsten binnen UPB

Kroon zou niet alleen het veld moeten ruimen als partijleider, maar ook als gedeputeerde van de groene partij.

Door Harald Linkels

Kralendijk- Wie dacht binnen de Boneriaanse politiek alles al te hebben gezien, komt opnieuw bedrogen uit. Binnen de Union Patriotico Boneriano (UPB), één van de partijen die deelneemt aan de regeringscoalitie van UPB en de twee dissidente leden van de Democratische Partij -Beukenboom en Janga- is een hevige machtsstrijd losgebarsten.

De machtsstrijd draait voor een belangrijk deel om de positie van James Kroon, tot voor kort partijleider van de groene partij. Daarnaast lijkt een belangrijk deel van de partijgetrouwen uit te zijn op het ontslag van Kroon als gedeputeerde. Volgens bronnen binnen de partij is inmiddels aan Kroon een ultimatum gegeven om uit eigen beweging op te stappen. Doet Kroon dit niet dan kan hij een motie van wantrouwen verwachten.

De strijd binnen de UPB is vooral een machtsstrijd tussen oude en nieuwe stromingen binnen de partij. Volgens geruchten waren velen binnen de partij niet blij met het leiderschap van de partij onder James Kroon. Partijleden zouden terugverlangen naar de tijd dat de partij nog werd geleid door voormalig partijleider en raspoliticus Ramoncito Booi. Als aanhangers van Booi en de “oude garde” worden ook oud-gedeputeerden Burney Elhage en Reginald (Yonchi) Dortalina gezien.

Hoewel Kroon onder de bevolking een redelijke aanhang kent, vooral in zijn geboortedorp Rincon, lijkt hij binnen de partij geen schijn van kans meer te hebben. Ontevredenheid over het leiderschap van Kroon leidde eerder al tot het opstappen van partijprominenten zoals Esther Bernabela, Jeanoushka Bernabela en Jeffrey Livingstone. Hoewel Bernabela en Raphaela zich later weer met Kroon verenigden, lijkt er ook van die zijde nauwelijks steun voor de belaagde politicus.

Het gedeputeerdenschap is voor Kroon persoonlijk belangrijk, omdat hij eerder al vanwegen een integriteitsschending zijn functie binnen het douanekorps kwijtraakte. Indien hij door de partij nu naar huis wordt gestuurd heeft hij, behalve zijn wachtgeld, geen inkomen meer.

Waarnemers vrezen dat de machtsstrijd binnen de UPB wel eens het einde van de partij zouden kunnen betekenen die zo lang een grote stempel heeft gedrukt op de lokale politiek. Anderen daarentegen -en dan met name de aanhangers rondom oud-partijleider Booi- hopen juist weer dat Booi de groene partij weer iets van haar verloren glans terug zal kunnen geven.

De UPB was jarenlang zo groot dat zij met gemak alleen het bestuurscollege kon vormen. Hoewel lang niet iedereen blij was met de wijze waarop de partij het eiland bestuurde was het, zeker in vergelijking met het huidige politieke klimaat, een periode van ongekende stabiliteit.

Deel dit artikel