Economie

Volgens Surinaamse media: onduidelijkheid over start Insel vluchten

Volgens mediaberichten in Suriname is het nog niet zeker dat Insel vanaf 18 december ook naar dat land mag vliegen.
Insel MD in de lucht foto Insel Air

Volgens mediaberichten in Suriname is het nog niet zeker dat Insel vanaf 18 december ook naar dat land mag vliegen.

Door Harald Linkels

Willemstad- In diverse Surinaamse media duiken berichten op die er op wijzen dat het nog niet zeker is dat Insel Air inderdaad op 18 december aanstaande weer van start kan gaan met haar vluchten tussen Curaçao en Paramaribo. Gisteren nog had de luchtvaartmaatschappij laten weten dat de vluchten op 18 december zeker van start zouden kunnen gaan, omdat de toestemming daarvoor door de Surinaamse Luchtvaartautoriteit (CASAS) nu was afgegeven. Insel Air moest een eerdere lancering van de vluchten, gepland voor eind november uitstellen, omdat de benodigde vergunningen nog niet binnen waren.

Volgens een artikel in het dagblad De Ware Tijd, is er nu toch onduidelijkheid gerezen over het al dan niet van start gaan van de vluchten. Hoewel de luchtvaartautoriteiten de benodigde toestemming inmiddels inderdaad hebben vertrekt, schijnt de regering in Paramaribo daar ook nog een eigen standpunt over in te moeten nemen.

De Ware Tijd haalt CASAS-directeur Brian de Souza aan, die eerder gezegd zou hebben dat technische toestemming van zijn organisatie in dit geval niet automatisch betekent dat het bedrijf groen licht krijgt om weer te vliegen.

Ook heeft de krant contact opgenomen met minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport & Communicatie met de vraag of de Insel-vluchten nu definitief van start konden gaan, waarop de bewindsman een hardgrondig “Nee” had laten horen.

Rocargo

Het is zeker niet de eerste keer dat Suriname dwars ligt bij het verlenen van toestemming aan Insel Air om vluchten naar het land uit te mogen voeren. Zo verhinderde Suriname Insel Air Aruba maandenlang om directe vluchten naar het land uit te voeren, omdat die toestemming wel was verleend aan Insel Air International (gevestigd op Curaçao), maar niet aan Insel Air Aruba, hoewel de vluchten onder een code-share werden uitgevoerd.

Het is niet ondenkbeeldig dat de Surinaamse regering met haar getalm de eigen Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) probeert te beschermen, waarvan de overheid de aandeelhouder is. Naast de SLM vliegt er nog een tweede maatschappij tussen Paramaribo en Curaçao, de private onderneming Fly All Ways. De vluchten van Insel Air zouden ontegenzeggenlijk leiden tot een fikse concurrentiestrijd tussen de drie luchtaartmaatschappijen.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo