Nieuws uit Nederland

Boek oud-kamerlid geeft inkijkje in hordes bij armoedebestrijding BES

Voormalig Tweede Kamerlid Roelof van Laar (PvdA) schrijft in zijn boek over de vele hordes en lijdelijk verzet als het gaat om de armoedebestrijding op de BES-eilanden.

Voormalig Tweede Kamerlid Roelof van Laar (PvdA) schrijft in zijn boek onder andere over de vele hordes en lijdelijk verzet als het gaat om de armoedebestrijding op de BES-eilanden.

Door Harald Linkels

Kralendijk- Oud-kamerlid voor de Partij van de Arbeid (PvdA), Roloef van Laar, heeft een boek geschreven over zijn ervaringen als kamerlid, waarin onder andere ook de vele strubbelingen die hij als parlementarier tegenkwam in zijn strijd voor armoedebestrijding op de BES-eilanden.

Het boek, dat zonder meer een scherp en op punten onthutsend beeld schetst over de Nederlandse politiek en met name de dubbele houding over de bestrijding van de armoede op de BES-eilanden, zal vermoedelijk dan ook niet overal in even goede aarde vallen.

Met zijn boek wil Van Laar laten zien wat er achter de schermen van het Parlement gebeurt. “De meeste mensen weten niet wat er echt aan de hand is, behalve wat er tijdens de openbare debatten wordt gezegd. Ik wil mensen vertellen wat er achter het publieke oog gebeurt, “vertelde Van Laar in een interview met de Sint Maartense krant The Daily Herald.

Van Laar zegt onder andere dat hij als het ging om de armoedebestrijding op Bonaire, St. Eustatius en Saba, niet op het verzet had gerekend door de VVD-partij, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken Ronald Plasterk en de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken en Arbeid, Jetta Klijnsma.

Rocargo

“Ik heb wat dingen weten te bereiken, maar niet alles, omdat de regeringscoalitie mij niet altijd ondersteunde”, zegt Van Laar over zijn strijd in de Tweede Kamer.

Van Laar zegt dat hij onder andere wel was succesvol met de invoering van de kinderbijslag op de BES-eilanden, maar dat een verhoging voor de VVD en de PvdA direct al was uitgesloten.

In zijn boek geeft van Laar een inkijkje in de teleurstellingen die hij te verwerken kreeg in zijn streven naar een effectieve armoedebestrijding, zoals het invoeren van een sociaal minimum maar ook als het gaat om een verdere verhoging van de ingevoerde kinderbijslag. Van Laar geeft aan het onthutsend te vinden dat binnen het Koninkrijk der Nederland nog zoveel armoede voor kan komen, die niet afdoende of effectief wordt beschreven.

Anderzijds kijkt het oud-kamerlid tevreden terug op het feit dat hij wel voldoende steun kreeg voor de verhoging van het zwangerschapsverlof op de eilanden van 12 naar 16 weken.

Roelof van Laar werd begin 2017 nog uitgeroepen tot de eerlijkste politiculs van Nederland. Hij schreef al eerder een boek, namelijk ‘Een meisje als Roopa’ in de strijd tegen meisjeshandel en kinderprostitutie.

Van Laar volgt nu een Masteropleiding in kinderrechten aan de Universiteit van Leiden en werkt als adviseur voor organisaties die kinderarbeid bestrijden.

Het nieuwe boek van Van Laar, ‘Eerlijk duurde niet zo lang’ kan inmiddels online worden besteld, o.a. op www.bol.com: https://www.bol.com/nl/p/eerlijk-duurde-niet-zo-lang/9200000079189297/?suggestionType=typedsearch

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo