Bonaire

Afscheid en nieuwe Koninklijke onderscheiding Ank Bijleveld

Ank Bijleveld afscheid

Ank Bijleveld nam vanavond afscheid van de Provincie Overijssel. De voormalige Commissaris der Koning(in) werd ook verrast met een nieuwe Koninklijke onderscheiding. Foto: Harald Linkels

Door Harald Linkels

Zwolle, Overijssel- De nieuwe minister van Defensie, Ank Bijleveld, nam vanavond tijdens een druk bezochte en geanimeerde receptie afscheid van de provincie Overijssel, waar zij de afgelopen 6 jaren de scepter zwaaide als Commissaris der Koning. Bijleveld gaf aan dat het een periode was met gemengde gevoelens, namelijk enerzijds de aanvaarding van een nieuwe uitdaging en anderzijds het afscheid van vele collega’s en haar oude functie als baas van de Provinciale Staten van Overijssel.

Het afscheid van Bijleveld, die in de aanloop naar 10/10/10 ook staatssecretaris was van Koninkrijksrelaties, kent ook een Caribisch tintje. Bijleveld was tot aan haar benoeming als de nieuwe minister van Defensie namelijk ook voorzitter van de Raad van Toezicht van Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN). Een functie die zij bij de aanvaarding van haar ministerschap neer moest leggen, omdat een minister geen nevenactiviteiten mag hebben.

Bijleveld werd op de receptie verrast door een Koninklijke bevordering, namelijk tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Enkele jaren terug was Bijleveld al benoemd tot Ridder in dezelfde orde. De nieuwe onderscheiding werd opgespeld door de burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer.

Diverse sprekers op de receptie die werd gehouden op het provinciehuis in Zwolle, beschreven Bijleveld als een betrokken, gedreven en kundig bestuurder, met een enorm netwerk. Bijleveld nam in haar periode als Commissaris der Koning diverse initiatieven, onder andere op het gebied van het levend houden van de democratie, maar ook als het ging om zaken zoals de jeugd, kunst en cultuur. Daarnaast had Bijleveld, getuige de toespraken van direct betrokkenen, veel aandacht voor de kwaliteit van het openbare bestuur en was zij een onvermoeibare ambassadeur voor Overijssel.

Bijleveld was ook actief als voorzitter van commissie die de viering van 200 jaar Koninkrijk voorbereidde. In het kader van de viering werden diverse activiteiten georganiseerd aan beide zijden van de oceaan.

Ook de vader van Bijleveld hield een korte toespraak, waarin hij aangaf enorm trots te zijn op zijn dochter als nieuwe minister van Defensie. De vader van Bijleveld was vroeger beroepsmilitair, waardoor de nieuwe minister niet geheel onbekend is met wat er bij het Defensiepersoneel leeft.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo