Bonaire

CBS: Overheid belangrijkste werkgever in Caribisch Nederland

De overheid is in Caribisch Nederland de grootste sector: er werken ruim 1,9 duizend mensen, oftewel 15 procent van alle werkenden op de eilanden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

In 2016 hadden op Bonaire 10,7 duizend mensen van 15 tot 75 jaar een betaalde baan, op Sint-Eustatius waren dat er 1,6 duizend en op Saba bijna 1 duizend.

Op Saba is de overheidssector naar verhouding het grootst (27 procent). Op dit eiland werken ook veel mensen in het onderwijs. Dit komt voornamelijk doordat hier een Amerikaanse medische universiteit is gevestigd. Op Bonaire verdienen meer mensen hun brood in de horeca dan bij de overheid (14 om 13 procent). Daarnaast kent dit eiland een relatief omvangrijke bouwsector (11 procent). Op Sint-Eustatius wordt er het vaakst in de industrie gewerkt (17 procent). Dit heeft te maken met de aanwezigheid van het Amerikaanse bedrijf NuStar dat er een opslagterminal heeft. Bij de overheid en de industrie wordt hoofdzakelijk in loondienst gewerkt, terwijl in de horeca en de bouw relatief veel zelfstandigen actief zijn (respectievelijk 21 en 18 procent).

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo