Bonaire

Daisy Coffie (MPB) pleit voor verbod op plastic tasjes

Daisy Coffie pleit voor een verbod op het verstrekken van plastic tassen door winkels en supermarkten op het eiland.

Daisy Coffie pleit voor een verbod op het verstrekken van plastic tassen door winkels en supermarkten op het eiland.

Door Harald Linkels

Kralendijk- MPB-politica en voormalig eilandsraadslid Daisy Coffie pleit voor een verbod op het gebruik van plastic zakken op het eiland. Volgens Coffie is Bonaire heel goed op weg door initiatieven zoals Boneiru Duradero, maar kan er nog meer worden gedaan.

“Bonaire is op de goede weg v.w.b. het begrip Boneiru Duradero – Duurzaam Bonaire. Het wordt steeds merkbaarder dat nieuwe projecten op Bonaire samenhangen met duurzaamheid. Dit is toe te juichen. Maar er kan meer gedaan worden. Het is algemeen bekend dat plastic één van de materialen is die het meest schadelijke effect heeft op natuur en milieu. Wereldwijd neemt de bewustwording toe dat gebruik van plastic geëlimineerd moet worden. De inwoners van Bonaire kunnen ook hun bijdrage leveren. Ik stel voor dat de overheid de winkels en supermarkten op ons eiland verbiedt om hun klanten plastic tasjes aan te bieden. Het is de taak van de Eilandsraad om een verbodsverordening te formuleren die op korte termijn door het Bestuurscollege uitgevoerd wordt”, aldus Coffie.

Volgens Coffie toont onderzoek aan dat het wel 1000 jaar duurt voordat elke plastic tas door de natuur afgebroken is. Coffie zegt dat er op de wereld honderdduizenden vogels en zeedieren doodgaan doordat zij verstrikt raken in het plastic en verhongeren, verdrinken of stikken.

“Wij weten allemaal hoe afstotelijk de aanblik van plastic tassen is die in de bomen en struiken langs de weg wapperen. Vooral onze mangroven, een toeristische attractie, hebben enorm te lijden onder dit fenomeen. Als wij het aantal winkels en supermarkten nemen en vermenigvuldigen met hun aantal klanten, dan wordt het al gauw duidelijk dat er dagelijks duizenden plastic tassen in de natuur terecht komen”, aldus Coffie.

Rocargo

De politica van de blauwe partij zegt ook dat toeristen ons eiland bezoeken om van onze natuur te genieten en van de flora en fauna op het eiland, die nog steeds goeddeels intact zijn. “Wij moeten zuinig zijn op onze natuur zodat de toeristen blijven komen, omdat toerisme onze belangrijkste economische pijler is. Doorgaan met plastic te verspreiden in ons milieu is een zeer onverantwoordelijke daad”, zegt de politica van de blauwe partij.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo