Bonaire

POP Bonaire presenteert handboek ‘Groenteteelt op Bonaire’

groenteteelt op Bonaire

Het door POP Bonaire uitgebrachte handboek kan worden omschreven als bijzonder actueel. Foto: POP Bonaire.

Door Harald Linkels

Kralendijk- In wat mag worden omschreven als een ‘perfect sense of timing’ heeft de Stichting Plattelandsontwikkeling Bonaire (POP Bonaire) afgelopen week een handboek gepresenteerd aan gedeputeerde James Kroon over het telen van groente op Bonaire.

De eventuele lokale productie van voedel en landbouw op het eiland staan in de volle belangstelling door een rapport van Ecorys/Curconsult over hoge voedselprijzen op de BES-eilanden, als ook opmerkingen in een debat van Minister Plasterk met de leden van de vaste commissie voor Koninkrijksaangelegenheden. Tijdens dat debat drongen de kamerleden er bij de bewindsman op aan zich toch vooral in te spannen voor het op gang brengen van lokale landbouw en veeteelt. De minister zei zich daar graag nogmaals over te willen buigen, doch hij merkte ook op dat er nog steeds een negatief imago lijkt te hangen aan werken in de landbouw. Plasterk zei te vermoeden dat het negatieve image wellicht samenhing met het slavernijverleden op de eilanden, waarbij slaven vooral in de landbouw tewerk werden gesteld.

Een ieder die wel eens getracht heeft lokaal groente of fruit te verbouwen weet uit ervaring dat dat op het eiland geen eenvoudige zaak is. Is men in staat de dorre grond en hete zon te trotseren, dan wordt de schrale oogst niet zelden verorberd door de leguanenpopulatie of hongerige lora’s.

POP Bonaire wil graag een positieve bijdrage leveren aan de voedselproductie op het eiland. Op 28 september overhandigde Sherwin Pourier, landbouwkundig ingenieur en projectleider van POP Bonaire, daarom het eerste exemplaar van het ‘Handboek professionele groenteteelt op Bonaire’ aan Gedeputeerde James Kroon.

Volgens POP Bonaire zijn de afgelopen jaren al op grote schaal prachtige groenten zoals spinazie, sla, kousenband, komkommer en kruiden geproduceerd voor de supermarkten en de restaurants op het eiland. Eén van de groentetelers is Arie Boers, die drie jaar op Bonaire heeft gewerkt bij Krusada en Green Bonaire. Arie komt uit een familie van telers, en heeft de HBO tuinbouw opleiding gedaan. Op Bonaire heeft hij met vallen en opstaan laten zien dat professionele groenteteelt hier mogelijk is.

De ervaring en kennis die Boers opdeed bij het verbouwen van groente heeft hij in samenwerking met Jan Jaap van Almenkerk, landbouwkundig ingenieur bij Bonaire, op papier gezet in het “Handboek professionele groenteteelt Bonaire”.

Het handboek is bedoeld voor de professionele teler die voor de markt wil produceren en is in pdf is op te vragen via popbonaire@gmail.com. De stiching laat weten dat een vertaling in Papiamento ook in voorbereiding is.

De meeste groenten worden in de volle grond geteeld, maar groenten als kropsla blijken beter op hydroponics te kunnen worden geteeld. POP Bonaire zegt dat zij twee korte films heeft gemaakt over de productie van sla en kousenband. De films kunnen op Youtube worden bekeken door het zoeken naar “Kousenband Bonaire” of naar “Sla Bonaire”.

Rocargo

De stichting zegt dat het één van haar doelen is om alle kennis op het gebied van landbouw en veeteelt te verzamelen en beschikbaar te stellen, zodat deze niet verloren gaat en Bonaire meer zelfvoorzienend kan worden. Er wordt ook gewerkt aan een practisch handboek voor mensen die groenten en fruit willen kweken in hun eigen tuin. Dit is een vervolg op de workshops over groenteteelt die zijn gegeven.

POP Bonaire heeft de afgelopen tijd ook workshops georganiseerd voor geitenhouders over rasverbetering, veevoeding en lamsvleesproductie. Dit sluit aan bij het plan van aanpak voor het professionaliseren van de geitennhouderij, dat experts van de Wageningen Universiteit opstellen.

Het lijkt er op dat Plasterk, bij zijn streven de voedselproductie op de eilanden te stimuleren, zijn oor te luister kan leggen bij de Stiching die al enorme en waardevolle ervaring opdeed met het telen van groente en fruit op Bonaire. De Stichting had haast geen beter moment kunnen kiezen voor de presentatie van haar handboek, nu de lokale productie volop in belangstelling staat.

Overigens heeft ook de Stichting Echo op Bonaire inmiddels een grote ervaring opgedaan met het kweken van fruitbomen op het eiland. Zij doet dat niet zo zeer voor de lokale voedselproductie, maar meer in het kader van de herbebossing op het eiland ten behoeve van de groeiende lora-populatie.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo