Economie

Minister Kamp (EZ): terugdringen prijs levensmiddelen nog niet zo eenvoudig

Minister Kamp zegt dat het uit onderzoek blijkt dat diverse zaken ten grondslag liggen aan het relatief hoge prijspijl van levensmiddelen; vaak echter andere dan in eerste instantie gedacht.
Henk Kamp

Minister Kamp zegt dat het uit onderzoek blijkt dat diverse zaken ten grondslag liggen aan het relatief hoge prijspijl van levensmiddelen; vaak echter andere dan in eerste instantie gedacht.

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het prijspijl van levensmiddelen op de eilanden. De minister schreef afgelopen week een brief aan de Tweede Kamer waarin hij inzicht geeft in de resultaten van het onderzoek. Ook deelt hij in de brief een aantal mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden om de prijzen te beteugelen.

Kamp schrijft aan de Kamer dat hoge transportkosten, hoge elektriciteitskosten, belastingdruk, marges van supermarkten, gebrekkige concurrentie vaak worden genoemd als belangrijke factoren die de prijzen van levensmiddelen in Caribisch Nederland bepalend beïnvloeden.

Kamp schrijft dat hij echter wilde weten wat nou daadwerkelijk bepalende factoren zijn. Om dat te onderzoeken schakelde de Minister het bureau Ecorys in, daarbij ondersteund door het op Curaçao gevestigde bureau Curconsult.

“Uit het onderzoek blijkt dat de prijzen voor voedingsmiddelen op Bonaire sinds de transitie met ongeveer 13% zijn gestegen. De prijzen zijn vooral in de beginperiode na de transitie sterk gestegen, maar volgens het onderzoek zijn deze gedurende de laatste jaren zijn de prijzen licht gedaald”, aldus Kamp in zijn brief.

Rocargo

Kamp meldt in zijn brief aan de Kamer dat de resultaten van het onderzoek voldoende helderheid geven over de prijsopbouw en ook dat de regelmatig genoemde factoren als transportkosten, elektriciteitskosten, belastingdruk, marges van supermarkten, blijken allemaal een relatief beperkt deel van de prijzen uit te maken. Dat deze veelgenoemde factoren een groot deel van de hoge prijzen veroorzaken, is volgens Kamp niet juist.

Volgens Kamp is het met name op Bonaire geen sprake van buitengewoon hoge marges, terwijl er ook voldoende aanbod is in het aantal supermarkten, waardoor dus sprake is van voldoende concurrentie.

Het door Ecorys en Curconsult onderzoek geeft echter niet aan wat dan wel de bepalende factoren zijn voor het hoge prijspijl. De Minister gaat in zijn brief daarentegen in op mogelijke maatregelen die getroffen zouden kunnen worden om de situatie ten goede te keren.

Genoemd worden onder andere een vrijwillig systeem van prijsbeperking, onderling overeen te komen door de supermarkten (zoals het eerder gelanceere BonKompra initiatief), een aanpassing van de vrijgestelde producten die nu nog vallen onder de Algemene Bestedingsbelasting (ABB) en het opvoeren van lokale voedselproductie, die nu nog haast verwaarloosbaar is.

Andere mogelijke maatregelen die worden genoemd zijn de invoering van een beter systeem van openbaar vervoer, waardoor ook bijvoorbeeld inwonders van Rincon kunnen profiteren van de lagere prijzen in de grotere supermarketen in Playa en een actief vestigingsbeleid van de overheid. Door dat vestigingsbeleid zou het BC volgens Kamp beter kunnen bepalen waar het welke supermarkten wil hebben.

Kamp stelt in zijn brief aan het parlement ook dat men niet te optimistisch kan zijn over het vermogen de prijzen snel of belangrijk terug te dringen. “Het grootste deel van de prijs wordt bepaald door de inkoopwaarde. Een snelle, substantiële permanente verlaging van de prijs voor levensmiddelen lijkt dan ook niet haalbaar”, aldus de Minister.

Volgens de Minister wordt een groot deel van de inkoopprijzen bepaald door wereldmarktprijzen, waarin vooral de prijs van voedsel en olie een rol spelen.

“Dit betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om de hoge prijzen terug te dringen, wel dient men realistisch te zijn over de mate waarin de maatregelen een impact hebben op de uiteindelijke consumentenprijs”, aldus de bewindsman.

Deel dit artikel