Economie

Insel krijgt definitieve surceance tot augustus 2018

De eerste vlucht van Insel Air vertrok gisteren om 10 over 5 in de middag. Ook Airuba Airlines kende urenlange vertragingen. Foto: Harald Linkels
Fokker 50 Insel op Hato 8 Aug 2017

De directie verwacht het aantal routes en passagiers binnenkort op te kunnen voeren. Hiermee nemen de overlevingskansen voor de maatschappij aanzienlijk toe. Foto: BES-Reporter.

Door Harald Linkels

Willemstad- Het Gerecht in Eerste Aanleg in Willemstad heeft vandaag besloten Insel Air International definitief surceance van betaling te verlenen. Dat betekent dat de luchtvaartmaatschappij nu tot augustus 2018 de tijd wordt gegund om te reorganiseren voor een overleving op de lange termijn.

Geen van de crediteuren van Insel Air International verzette zich, tijdens de behandeling van het verzoek tot defintieve surceance van betaling, tegen het voorstel.

De directie van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij gaf een uitgebreide presentatie aan de aanwezigen. Zo liet zij zien dat de passagiersaantallen inmiddels waren gestabiliseerd en de inkomsten weer voorzichtig groeiden.

Ook toonde de directie zich in haar presentaties optimistisch over het vermogen van de maatschappij haar route-aanbod in de nabije toekomst weer uit te breiden. De directie verwacht uiterlijk rond 15 september weer een MD80 jet in te kunnen zetten op de route naar Sint Maarten. Hierna volgen vrij snel ook vluchten naar Suriname, Georgetown (Guyana), Haiti en Barquisimeto in Venezuela.

In een derde stap, naar verwachting ook nog voor het eind van het jaar, zullen vluchten naar onder andere Medellin (Colombia) en Manaus (Brazilië) weer aan het netwerk van de maatschappij worden toegevoegd.

De directie bestaande uit Edward Heerenveen, André Delger en Gilles Filiatrault verwacht dat de luchtvaartmaatschapij ook zonder strategische partner in staat zal zijn te overleven. Echter, wel wordt gezocht naar toegevoegde waarde voor de passagiers door het aangaan van een strategische samenwerking met diverse partners.

Het voorbestaan van Insel Air is ook voor Bonaire van zeer groot belang, door het gebrek aan alternatieven als het gaat om luchttransport van en naar het eiland.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo