Bonaire

Zonsverduistering: Kijk niet in de zon!

Kralendijk – Op maandagmiddag 21 augustus tussen 14 en 17 uur in de middag zal de zon deels schuil gaan achter de maan: een zonsverduistering. Op het hoogtepunt is de zon voor meer dan de helft bedekt. Bij helder weer zal dit goed zichtbaar zijn.

De Afdeling Publieke Gezondheid waarschuwt de bevolking van Bonaire om niet rechtstreeks naar de zon te kijken. Dat is zeer gevaarlijk voor de ogen. De zon beschadigt het netvlies, wat pas naderhand merkbaar wordt.

Naar de zon kijken kan alleen met een eclipsbril, die speciaal geschikt is voor de zon. Hebt u geen eclipsbril, kijk dan nooit rechtstreeks naar de zon. Ook niet met een dubbele zonnebril, of door een stukje belichte oude film of door een cd. Dit maakt de zon inderdaad zwakker, maar blokkeert niet de schadelijke onzichtbare ultraviolette en infrarode straling. Het kijken door een verrekijker is nog schadelijker, dat brandt regelrecht in het oog!

Hoe kun je de zonsverduistering veilig volgen?

De echt veilige manier is met een speciale eclipsbril. Die heeft een speciale folie waardoor het oog wordt beschermd. Kijk ook daarmee nooit langer dan een halve minuut achter elkaar naar de zon.

Een andere manier om de verduistering te volgen is om de zon te projecteren op een muur of een witte achtergrond. Dat projecteren is mogelijk met de helft van een omgekeerde verrekijker, door een klein gaatje in een stukje karton of door de gaatjes van een vergiet. Nooit door een verrekijker naar de zon kijken. Dat is zeer schadelijk!

Bescherm uzelf en ook de ogen van uw kinderen! Kinderogen zijn extra gevoelig voor zonneschade. Laat uw kinderen niet rechtsreeks naar de zon kijken.

Voor meer informatie zie  https://eclipse2017.nasa.gov/

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo