Bonaire

Iedereen kan een steentje bijdragen aan het oplossen van ons afvalprobleem!

We wonen op een prachtig maar klein eiland, waar alles wat wij als mensen doen direct gevolgen heeft voor onze natuur en het milieu. Afval vormt een van de grootse uitdagingen voor Bonaire. Onze landfill op Lagoen bereikt binnen afzienbare tijd de volle capaciteit en uitbreiding richting natuurgebied is simpelweg geen optie.

Lorella (Lola) Scandaletti is mede-eigenaar van Capriccio Ristorante en kwam tot de conclusie dat ze actief kan bijdragen aan het verminderen van onze afval berg. Ze stapte een aantal maanden geleden over op een biologisch afbreekbare Food (to-go) box. Het viel haar op dat dit duurzame alternatief voor styrofoam wel duurder is, vooral wanneer je het in kleinere hoeveelheden afneemt. De volgende logische stap zou dus inkoop op grotere schaal moeten zijn.

Lola benaderde Sharon, die voor Boneiru Duradero werkt, een lokale organisatie die gesponsord wordt door het Wereld Natuur Fonds. Zo ontstond het idee voor een collectief Non-Profit inkoop platform. In eerste instantie willen Lola en Sharon zoveel mogelijk lokale restaurants bereiken en hen vragen naar de hoeveelheden “to-go” boxes die zij gebruiken. Op deze manier kan er een inschatting worden gemaakt van het totale volume Food boxes dat jaarlijks wordt gebruikt op Bonaire. De uiteindelijke doelstelling is om gezamenlijk (eiland breed) biologisch afbreekbare “to-go boxes” in te kopen tegen de laagst mogelijke prijs.

Gebundelde koopkracht

Wanneer je gezamenlijk inkoopt, kun je grotere hoeveelheden bestellen en een lagere prijs afdwingen. Daarnaast kun je de kosten van transport en invoerrechten delen. Op dit moment wordt er op Bonaire getest met de Kraft paper to-go box. De eerste resultaten zijn bemoedigend, want deze tonen aan dat toeristen bereid zijn om meer te betalen voor een natuurvriendelijke food container.

Sluit aan bij ons initiatief en vul de enquête in op Facebook: Capriccio Bonaire of Boneiru Duradero Portal.

Alvast bedankt,

Lola & Sharon

Opmerking: Hoewel styrofoam boxes relatief weinig volume innemen op de landfill, vormen zij een grote bedreiging voor onze natuur. Het duurt ongeveer 500 jaar voordat styrofoam (door de natuur) kan worden afgebroken. Doordat styrofoam zo licht is, belandt het materiaal snel in zee, waar het door vissen of zeeschildpadden kan worden opgegeten.

Deel dit artikel