Bonaire

Stichting Echo geeft inkijkje in herbebossingsproject

Manager van de Echo-kwekerij en lokale gids Maria Koeks in één van de kassen, met honderden jonge boompjes die uitgezet zullen gaan worden in de natuur. Foto: BES-Reporter.
Nursery manager Johan van Blerk en Maria Koeks

Manager van de Echo-kwekerij, Johan van Blerk en lokale gids Maria Koeks in één van de kassen, met honderden jonge boompjes die uitgezet zullen gaan worden in de natuur. Foto: BES-Reporter.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De Stichting Echo gaf vandaag door middel van een open dag uitleg aan belangstellenden over de werkzaamheden die zullen leiden tot de aanplant van in totaal zo’n 20.000 bomen in de lokale natuur. In het kader van het herbebossingsproject zullen met name inheemse soorten worden uitgezet, hoewel er ook wel niet-lokale varianten bijzitten die bekend staan om hun gunstige eigenschappen, zoals het feit dat ze kunnen groeien onder droge omstandigheden en dat ze zich niet ontwikkelen ten koste van de inheemse soorten.

Het Echo-project, dat in 2010 het levenslicht zag op initiatief van de Amerikaan Sam Williams naar aanleiding van een door hem verricht onderzoek naar de Lora-populatie, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige organisatie met vier betaalde personeelsleden en steeds tussen de 4 en 8 vrijwilligers. Het project ontvangt de benodigde financiering van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

De meeste bomen worden vanuit zaden opgekweekt en vervolgens door vrijwilligers overgeplant in grotere potten. Uiteindelijk worden de bomen in de natuur geplant op speciaal gekozen lokaties. Foto: BES-Reporter.

Het project wordt geleid door het eveneens uit Amerika afkomstige echtpaar Nathan en Lauren Schmaltz, dat bij het project woont. Daarnaast zijn er een herbossingsmanager, een parttime manager kwekerij, een educatiemedeweker en een communicatieassistent bij de stichting werkzaam.

Het hoofdoel van de stichting is eigenlijk het garanderen van voldoende habitat voor de Lora-populatie op het eiland. Dat neemt niet weg dat de herbebossing ook een doel op zich dient: de oorspronkelijke vegetatie van het eiland wordt daarmee deels hersteld en voorkomt bijvoorbeeld bodem erosie. Soorten die door Echo onder andere worden opgekweekt zijn de Rode Zadelboom, de Taki, de Kalabas en de Wayaca.

Wie interesse heeft in het werk van de Stichting Echo kan elke woensdagmiddag om half 5 een rondleiding krijgen over het terrein van het project. De medewerkers en vrijwilligers geven dan uitleg over de werkzaamheden en van de stichting. Ook kan de aanplant in de verschillende kassen woren bewonderd.

naambord Echo

Geinteresseerden kunnen het project elke woensdagmiddag om half 5 bezoeken. De ingang van het project ligt direct tegenover de watermolen van Dos Pos. Foto: BES-Repoter.

Daarnaast kunnen de plantjes ook worden aangekocht. Volgens de Manager Herbebossing, Querijn Coolen, hebben de meeste jonge boompjes een prijs van tussen de 10 en 20 dollar. Het advies om van de lokale aanplant een succes te maken is gratis. “Als het nog niet helemaal wil lukken bij de mensen thuis gaan wel zelfs wel langs om advies te geven”, zegt Coolen. “Je moet er als stichting wel wat voor over hebben”, vindt hij.

Deel dit artikel