Onderwijs op Bonaire

Stichting Lezen & Schrijven Bonaire organiseert eerste Nationale voorleesdag

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella is een van de bekende gezichten op Bonaire die op 13 juni a.s. zijn steentje bij zal dragen aan de Nationale Voorleesdag. Foto: Stichting Lezen en Schrijven Bonaire.

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella is een van de bekende gezichten op Bonaire die op 13 juni a.s. zijn steentje bij zal dragen aan de Nationale Voorleesdag. Foto: Stichting Lezen en Schrijven Bonaire.

 

door Harald Linkels

Kralendijk- Op dinsdag 13 juni a.s. zal op Bonaire de allereerste voorleesdag plaatsvinden. Deze dag wordt georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven Bonaire. Met het organiseren van deze eerste voorleesdag op Bonaire hoopt de stichting ouders, docenten en leidsters van kinderdagverblijven te stimuleren om meer voor te gaan lezen aan de kinderen.

Uit onderzoek is gebleken dat op Bonaire zeer weinig voorgelezen wordt. Volgens de Stichting Lezen & Schrijven Bonaire zou gezegd kunnen worden dat op Bonaire niet echt sprake van een (voor)leescultuur is. Toch zegt de Stichting dat voorlezen enorm belangrijk is.

Volgens Lezen & Schrijven Bonaire leren jonge kinderen enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling. In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert naar de mening van de initiatiefnemers verder de fantasie van het kind.

Maar volgens Lezen & Schrijven Bonaire zijn ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, van belang voor de ontwikkeling van het kind.

Verschillende bekende personen op het eiland zullen een bijdrage leveren aan de Nationale Voorleesdag, waaronder Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella, BKCN Brandweercommandant Jair Tromp, MCB Bonaire directeur Leonard Domacassé en plaatsvervangend KPCN Korpschef Michiel Marchand. De activiteiten in het kader van de voorleesdag gaan om 10 uur in de ochtend van start.

Deel dit artikel