Belastingen

Vastgoedbelasting sociaal-maatschappelijke organisaties naar nul

Vanaf 1 januari 2018 zijn sociaal-maatschappelijke organisaties geen vastgoedbelasting meer verschuldigd. Foto: BES-Reporter.

Door Harald Linkels

Kralendijk- Sociaal-maatschappelijke organisaties op de BES-eilanden hoeven straks niet meer met angst en beven uit te kijken naar de jaarlijkse aanslag vastgoedbelasting. Vanaf 1 januari 2018 zullen genoemde organisaties namelijk gaan vallen onder een speciaal 0%-tarief. Dat bleek gisteren tijdens een persconferentie van gedeputeerde Joselito Statia (MPB).

Volgens de gedeputeerde is het besluit om een 0-tarief in te voeren voor sociaal-maatschappelijke organisaties één van de concrete aanbevelingen uit het rapport van de zogenaamde ‘Commissie Spies’ die een evaluatie-onderzoek deed naar 5 jaar nieuwe constitutionele zaken.

Volgens Statia plaaste de vastgoedbelasting organisaties, zoals bijvoorbeeld sportcomplexen, voor een groot probleem. “Dat soort organisaties hoefde voor 10/10/10 dit soort belastingen niet te betalen en heeft daar, doorgaans, ook geen budget voor”, zo zei de gedeputeerde.

De gedeputeerde had echter nog meer goed nieuws voor de betrokken organisaties. “Ook voor de periode teruggaande tot 10/10/10 zal gezocht worden naar een oplossing voor onbetaalde aanslagen”, aldus Statia.

Volgens Statia zijn concrete afspraken gemaakt met Den Haag om de sociaal-maatschappelijke organisaties te ontzien als het gaat om deze vorm van belasting, die veelal contra-productief werkte en veel organisaties in het bezit van bijvoorbeeld gebouwen zoals sportcomplexen, voor onoverkoombare problemen plaatste.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo