Geen categorie

Gezaghebber Edison Rijna huldigt vijf opvarenden van de Stormvogel

Kralendijk, Afgelopen zaterdag heeft gezaghebber Edison Rijna de opening verricht van de expositie ‘Salute to the Sailors – Een groet aan de zeevaarders’. Het is een expositie van foto’s van schepen waarop Bonairianen gevaren hebben.
In verband hiermee heeft gezaghebber Rijna vijf personen gehuldigd die aan boord van het houten zeilschip (schoener) Stormvogel, die momenteel in reparatie is, hebben gewerkt. In zijn toespraak heeft dhr Rijna naar voren gebracht dat Bonairianen bekend staan als ‘mannen van de zee’. Overal ter wereld zijn onze ‘Children of the Wind’ bekend, beroemd en gevreesd.

Verder heeft Rijna te kennen gegeven dat zijn familie zowel van moederskant als vaderskant zeevaarders waren: schipper Humberto (Doei) Rijna, schipper Max Booi, overgrootvader van de gezaghebber en zijn zoon Ramon Booi, de tweelingbroer van de grootmoeder van de gezaghebber, mw Ramona (Mona) Rijna-Booi.

Gezaghebber Rijna heeft 5 opvarenden van de Stormvogel gehuldigd, een schip dat door Martins Felida en zijn vader Jan Felida (Jan van Trei) werd gebouwd, met hulp van nog meer mensen. De personen die gehuldigd werden zijn Jan Felida, een neef van Martins, die geholpen heeft met het kappen van bomen in de mondi’s van Morèkè en Tra’i Montaña om roedes te maken voor de Stormvogel, Balentin Frans die als matroos heeft gewerkt, Ismael Soliano die af en toe schipper was van de Stormvogel, Lucio Soliano die ook kapitein is geweest en Luis Coffie die kok was aan boord van de Stormvogel. De twee laatstgenoemden konden die middag niet aanwezig zijn.

Dhr Rijna had een boodschap voor de Stichting Maritiem Erfgoed Bonaire om onderzoek te doen, documentatie te verzamelen en boeken uit te geven over onze geschiedenis en deze informatie toegankelijk te maken voor scholen. Afsluitend heeft Edison Rijna gezegd dat onze huidige generatie en de generaties die nog komen moeten weten dat wij een maritieme geschiedenis en traditie hebben waar wij erg trots op kunnen zijn.

 
Deel dit artikel