Welzijn & Zorg

Uit ervaring zeg ik : doe mee en draag bij aan een gezonder Bonaire

Uit ervaring zeg ik : doe mee en draag bij aan een gezonder Bonaire

Door Sylvia de Leon

Een jong team in vrolijke roze t-shirts staat klaar. De health study is van start gegaan bij Jong Bonaire. Het is direct duidelijk dat onze deelname zeer gewaardeerd wordt en belangrijk is voor de onderzoekers.

Mijn twee kinderen van 12 en 10 jaar hebben de envelop ontvangen en willen meedoen. Op de uitnodiging staat een tijdstip dat onder schooltijd valt dus besluiten wij deze te negeren en gebruik te maken van het inloop spreekuur dat dagelijks tussen 10 uur ‘sochtends en 8 uur ‘s avonds wordt gehouden.

Tegen vier uur in de middag lopen wij binnen en zijn direct aan de beurt. Er blijken ons inmiddels al ruim 220 mensen voor te zijn gegaan. Na controle van de inentingskaarten, de toestemming en ID gaan ze elk mee naar een ruimte waar rustig de tijd wordt genomen voor bloed- en slijmafname, bloeddruk meten en wegen.

Beide kinderen komen vrolijk naar buiten met stickers en een sleutelhanger en het spannende pakje waar thuis nog ontlasting in gestopt moet worden. Vervolgens gaan we naar een tweede ruimte voor een vragenlijst. De jongste gaat liever tafeltennissen en ik begin aan de flinke lijst. Hier moet je echt even tijd voor uittrekken, zeker bij twee kinderen. Gelukkig staan ook hier mensen klaar die je in alle talen kunnen helpen.

Doe ook mee als je de uitnodiging hebt ontvangen zodat we misschien volgend jaar al duidelijke cijfers hebben over de gezondheid van de bevolking. Er kan betere preventie komen tegen infectieziekten, we kunnen cijfers krijgen van hoeveel mensen werkelijk Zika hebben gehad. Dit onderzoek is belangrijk voor ons allemaal!

Uit ervaring zeg ik : doe mee en draag bij aan een gezonder Bonaire

Aanstaande zaterdag 13 mei, houdt  het team van Health Study een extra spreekuur van 9.00 tot 17.00. Bent u uitgenodigd, en u kunt  niet op het genoemde tijdstip naar het spreekuur  komen? Dan bent u op 13 mei of  op de andere spreekuurdagen van harte welkom.

Aan de hand van een steekproef uit de bevolkingsregister van Burgerzaken, worden op Bonaire 5.000 duizend mensen tussen de 0 en 89 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de Health Study. Via de post hebben deze 5000 mensen een uitnodiging gehad.

Het spreekuur begint met een intake en ondertekening van de toestemmingsverklaring. Daarna volgt een medische check up: lengte-, gewicht-, bloeddrukmeting, bloedafname, keel- en neusswab afname en uitleg over de thuisafname van een ontlastingmonster. Als afsluiting volgt het invullen van een uitgebreide gezondheidsvragenlijst, dit kan in het Papiaments, Nederlands, Engels of Spaans. Het onderzoek duurt vaak niet langer dan een uur.

Als dank voor volledige deelname aan het onderzoek ontvangt de deelnemer US$25 in de vorm van een giftcard. Deze giftcard is te besteden bij BonDiGro, Warehouse Supermarket, Van den Tweel Supermarket, DA en Top1Toys.

Spreekuurdagen van 10.00 tot 20.00 uur
Jong Bonaire: 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 20 en 24 mei
Cocari Rincon: 22 en 23 mei

Voor meer informatie over de Health Study kunt u terecht op www.rivm.nl/healthstudy, ook kunt u op werkdagen tussen 8.00-10.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling Publieke Gezondheid (GGD) via 717-2211. Mailen kan ook naar healthstudy@rivm.nl

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo