Geen categorie

Instructeurs BKCN oefenen vliegtuigbrandbestrijding

Op woensdag 12 april heeft het Brandweerkorps Caribisch Nederland (BKCN) een training vliegtuigbrandbestrijding gehouden op het terrein van de Bonaire International Airport (BIA). BKCN is naast de reguliere brandweertaken ook verantwoordelijk voor de vliegtuigbrandbestrijding op alle drie de eilanden. De training was een bijscholing op het gebied van vliegtuigbrandbestrijding en bedoeld voor alle instructeurs van BKCN. De instructeurs zijn dan ook in staat om andere collega’s binnen het korps bij te scholen.

Vanuit de International Civil Aviation Organization (ICAO) zijn er zeer strenge regels en eisen waar de brandweer zich aan moet houden. Het ging hier om een realistische oefening met vuur en rook in een  vliegtuig tijdens avonduren. Deze oefeningen vonden plaats op het terrein van de BIA waar een oefenobject is gebouwd van containers en andere materialen dat de romp van een vliegtuig nabootst. Aan de binnenkant zijn er twee verschillende cabines nagebootst, van een  kleiner toestel met één gangpad en van een groter toestel met twee gangpaden. Voor de brandweer is het belangrijk dat ze bij een vliegtuigbrand binnen drie minuten uitrukken en bij de brand zijn en zo snel mogelijk een overleefbare situatie creëren om zoveel mogelijk mensenlevens te redden.

Bij deze fysiek zware training hebben 4 bevelvoerders en 3 officieren van Bonaire, 1 bevelvoerder en 2 manschappen van Sint Eustatius deelgenomen. In totaal  zijn  er 10 deelnemers en 3 brandweervoertuigen ingezet. De training werd verzorgd door  de eigen instructeur Ab Hoek en Sergeant Majoor Frank Koenders, instructeur vliegtuigbrandbestrijding van de Koninklijke Luchtmacht, in samenwerking met het brandweeropleidingsinstituut BOGO. De training vliegtuigbrandbestrijding voor instructeurs duurde 9 dagen waarvan een dag theorie was en de resterende dagen waren praktijkdagen.

Tijdens de simulatie  werd ook nadruk gelegd op de samenwerking met andere diensten, zoals rode kruis, ambulance, politie en de KMar.

Deel dit artikel