Politiek & Bestuur

Meer stemmers dan verwacht op Bonaire

Volgens de medewerkers van het stemlokaal Jong Bonaire lag de opkomst met 515 stemmers tegen kwart over 2 in de middag, hoger dan verwacht. Foto: The BES-Reporter

Door Harald Linkels

Kralendijk- Ondanks een actieve oproep van pressiegroep Nos ke Bonèiru Bèk (NKBB) en de Democratische Partij Bonaire (PDB) om niet te gaan stemmen, lag volgens medewerkers van het stembureau Jong Bonaire in Kralendijk het aantal stemmers hoger dan verwacht.

Om kwart over 2 in de middag (kwart over zeven in Nederland) hadden bij het betreffende stemlokaal al 515 mensen hun stem uitgebracht, terwijl er sprake is van meerdere stembureau’s verspreid over het eiland. Daarmee ligt de opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen beduidend hoger dan bij bijvoorbeeld het referendum over het associatieverdrag met Ukraine en de verkiezingen voor de provinciale staten.

Ook mensen die in de ochtend al waren gaan stemmen wisten te melden dat er steeds wel een aantal stemmers in de stemlokalen aanwezig was om hun stem uit te brengen. Hoewel enerzijds sprake is van een oproep om niet te gaan stemmen, wordt ook veel gehoord dat mensen juist wel hun stem uitwillen brengen omdat het een recht is. NKBB en de PDB zijn daarentegen van mening dat stemmen niet zinvol is omdat de BES-eilanden toch te weinig gewicht in de schaal leggen en omdat de Tweede Kamer tot nog toe weinig voor de eilanden gedaan heeft.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo