BES Eilanden

Koos Sneek (CDA) wil graag steun kiezers BES-eilanden

De Statiaanse politicus is de enige lokale kandidaat die voorkomt op de kieslijst voor de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart a.s.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De op St. Eustatius wonende politicus, Koos Sneek, is de enige lokale kandidaat op de kieslijsten voor de komende Tweede Kamer verkiezingen. Koos Sneek roept de stemmers op de BES-eilanden dan ook op voor hem te stemmen.

Sneek zegt over zijn kandidatuur: “Als resultaat van de relatie die de Democratische Partij van St. Eustatius heeft opgebouwd met het Christen Democratisch Appel, het CDA, ben ik gevraagd mij kandidaat te stellen voor deze verkiezingen. Ik heb mijn kandidatuur aanvaard omdat het CDA dezelfde waarden en normen uitdraagt als DP Statia en vele andere partijen in Caribisch Nederland. Het CDA verkiezingsprogramma gaat over dezelfde prioriteiten die we ook op de eilanden belangrijk vinden. Het gaat hier om de bestrijding van armoede, de verbetering van onze economieen en infrastructuur, minder regelgeving en voldoende financiele middelen voor de lokale overheden om fatsoenlijk haar taken te kunnen uitvoeren”, aldus Sneek.

Sneek zegt verder dat het voor hem duidelijk is dat de eilanden toe zijn aan een andere regering in Den Haag. Een regering die echt naar de eilanden wil luisteren. “Ik ben ervan overtuigd dat het CDA dit verschil kan maken” zegt Sneek.

Volgens Sneek zijn de afspraken die in de aanloop naar 10/10/10 zijn gemaakt door de van het CDA afkomstige staatssecretaris Bijleveld, door opeenvolgende regeringen niet zijn uitgevoerd. “Door de huidige regering is in geheel niets gedaan met de aanbevelingen van de Commissie Spies (voormalig minister namens het CDA, redactie), die in haar rapport onder andere constateert dat de armoedeproblmatiek sinds 10/10/10 alleen maar is toegenomen” zegt Sneek. Sneek zegt dat hij in het bijzonder teleurgesteld is in PvdA minister Plasterk, onder wiens ministerie de BES-eilanden vallen.

Op de eilanden is nog niet veel animo voor de verkiezingen op 15 maart. Door pressiegroepen zoals Nos Ke Boneiru Bèk (NKBB) wordt opgeroepen om de verkiezingen ronduit te boycotten. De meer gevestigde partijen roepen wel op om te gaan stemmen.

PvdA’er Jeroen Recourt voerde ook campagne op met name Bonaire. Sneek zegt het jammer te vinden dat Recourt de moeite niet heeft genomen ook de 2 kleinere eilanden aan te doen. Sneek wijst er op dat hij de enige kandidaat is de problemen van de BES-eilanden uit eigen ervaring kent.

Sneek loopt al jaren mee in de politiek op het Bovenwindse eiland en was enkele jaren gedeputeerde in het door de Democratische Partij Statia gevormde bestuurscollege.

Rocargo
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo