Politie & Justitie

Tweede pro-forma zitting tegen Venezolaanse overvallers van start

In Fort Oranje is vanochtend de tweede pro-forma zitting van start gegaan tegen de zeven verdachten van de woningoverval te Sabadeco, die uiteindelijk de dood van agent Ferry Bakx ten gevolge zou hebben. De verzamelde pers kon de rechtzaak volgen via een monitor die op het plein voor de rechtzaal was neergezet.

Door Harald Linkels

Om kwart over 9 vanochtend begon hedenochtend in de rechtszaal van Fort Oranje te Kralendijk de rechtszaak tegen in totaal 7 verdachten in de zaak van de woningoverval in de wijk Sabadeco waar politieagent Ferdinand (Ferry) Bakx om het leven kwam. De agent werd door één van de overvallers tijdens de overval in het hoofd en de rug geschoten, waarop deze is overleden.

De rechtszaak vanochtend betreft de 2e pro-forma zitting in deze zaak. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal overigens pas plaatsvinden in de maand mei van dit jaar. Het gaat om 6 Venezolaanse verdachten en 1 lokale verdachte.

Vier van de in totaal 6 Venezolaanse verdachten wonen de zaak via ‘live video streaming’ bij vanuit Nederland, waar zij eerder uit veiligheidsoverwegingen naar toe zijn gebracht. De pers, die overigens niet in al te grote getale op de rechtszaak was afgekomen, moest ook genoegen nemen met een plaatsje op het plein van Fort Oranje, waar de pro-forma zitting via een TV-scherm was te volgen.

De zaak vanochtend geeft het Openbaar Ministerie (OM) de gelegenheid nog wijzigingen aan te brengen in hetgeen aan de verdachten ten laste zal worden gelegd. Daarnaast wordt ook vastgesteld dat zowel het OM als de advocaten over het complete dossier beschikken. Daarnaast gaf de Rechter aan dat inmiddels het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) was binnengekomen en ook de rapportages die door gedragsdeskundigen van de meeste verdachten werd opgesteld. Verdachte Perrez wilde niet meewerken aan psychologisch, noch psychiatrisch onderzoek.

Officier van Justitie Antoinette Doedens gaf vervolgens aan dat er een aantal wijzingen wordt aangebracht in de tenlastelegging. Zo zal alleen aan verdachte Mitsael Gutierrez opzettelijke doodslag ten laste worden gelegd, voor het neerschieten van agent Bakx. Bij de overige verdachten zal het feit wel worden meegenomen in de tenlastelegging, maar hierbij geldt dat beroving met geweldpleging, de dood ten gevolg hebbend, ten laste worden gelegd. Doedens gaf aan dat het OM deze keuze maakt, om te voorkomen dat het proces verzandt in discussies over juridische punten van medeplichtigheid of het aandeel dat elk van verdachten heeft in de gepleegde feiten.

Aan lokale verdachte Zaragosa wordt allereerst mensensmokkel ten laste gelegd. Daarnaast wordt hem medeplichtigheid ten laste gelegd aan de overige gepleegde feiten, als ook betrokkenheid bij het plannen van andere overvallen c.q. gijzelingen. Onder andere regelde Zaragosa transport, huisvesting, wapens en eten voor de daadwerkelijke plegers van de overval op de woning te Sabadeco. Aan alle verdachten wordt ook het bezit van wapens en patronen ten laste worden gelegd.

Tijdens de overval op het woonhuis te Sabadeco zijn de aanwezigen ernstig bedreigd, waarbij de overvallers vroegen om geld aan sieraden. Naar in de pro-forma zitting van hedenochtend bleek diende de overval op de woning te Sabadeco eigenlijk slechts om daarmee voldoende geld te genereren om (nog) grotere zaken op het eiland te plegen, waaronder met nam de geplande gijzeling van de familie de Jong.

Deel dit artikel