Onderwijs op Bonaire

MBO-studenten SGB koken met Bonaire Blond bier

Studenten van de MBO-koksopleiding aan de SGB bereiden onder toeziend oog van hun docent een 3-gangenmenu voor met Bonaire Blond bier. Foto: Harald Linkels

Kralendijk- Door Harald Linkels
Studenten van de MBO-opleiding tot Kok aan de Scholengemeenschap Bonaire (SGB), gaven gisteren een presentatie van hun kunnen door het bereiden van een speciaal menu waarin Bonaire Blond bier zat verwerkt.

Genodigden kregen diverse met bier toebereide gerechten geserveerd, waaronder een speciale bitterbal, een uiensoep met funchi en gesmolten kaas in plaats van het vertrouwde stukje brood en in folie met groenten gestoomde Dorado-vis. Ook het toetje, een speciaal met Bonaire Blond bereide sabayon over vers fruit en met een eigengemaakte “tuile”, kon de goedkeuring van de genodigden wel wegdragen.

Het toetje, een sabayon gemaakt met Bonaire Blond bier over vers fruit gooit hoge ogen bij de genodigden. Foto: Harald Linkels

De koksopleiding van het MBO kan nog wel wat PR gebruiken. Volgens docent Isidor van Riemsdijk wordt hij regelmatig door restaurants op het eiland benaderd met de vraag of hij nog koks weet voor de vele vacatures die er zijn. “De vraag overstijgt het aanbod”, zegt Van Riemsdijk. Op het moment volgen maar zo’n 10 studenten de tweejarige opleiding tot kok die, naast de nodige theorie, ook vooral veel praktijkwerk kent. Studenten oefenen in de keuken van het opleidingsrestaurant Chez Nous, niet alleen met het toebereiden van het eten, maar ook met het uitserveren en bedienen van de gasten.

Eveline Klop, docente van de gastheer/gastvrouw-variant van de MBO-opleiding ziet toe op een juiste bejegening van de gasten. “Belangrijk is dat de studenten alle facetten leren van het bedienen”, zegt Klop. Dat varieert van het werken aan de juiste uiterlijke presentatie, het bedienen van de gasten, communicatie in het algemeen en het afrekenen. Volgens Klop moet er soms nog wel stevig aan getrokken worden. “Wij moeten ook veel aandacht besteden aan basisvaardigheden van de studenten, zoals bijvoorbeeld op tijd zijn”, als het gaat om een goede en professionele service naar de gasten toe.

Studenten van de Gastheer/Gastvrouw-variant van de opleiding oefen met het uitserveren van in folie gestoomde vis. Foto: Harald Linkels

Het eten dat dat onder toeziend oog van Van Riemsdijk wordt bereid, doet noch in creativiteit, noch in smaak onder voor datgene wat in Boneriaanse restaurants wordt verkocht. Algemeen Directeur van de SGB Frans Van Efferink zegt dat de MBO-opleiding een belangrijke rol vervult. “Ik hoor vaak van vrienden en kennissen die het eiland bezoeken dat Bonaire goede restaurants heeft”. De directeur zegt dat het van groot belang is dat lokale studenten het vak ook leren en een goede basis hebben voor het werk dat wordt verricht in de toeristische industrie.

De studenten van zowel de koksopleiding als de gastheer/gastvrouw variant van de opleiding poseren na afsluiting van het diner samen met docenten Eveline Klop (rechts) en Isidor van Riemsdijk (uiterst rechts) voor de foto. De missie zit er op. Foto: Harald Linkels

Het Chez Nous restaurant op het terrein van de SGB is ook door het brede publiek te bezoeken op de woensdagen, tegen betaling van 15 dollar voor een driegangenmenu. Drankjes dienen daarbij nog wel apart afgerekend te worden.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo