Politiek & Bestuur

Tjin-Asjoe: ‘Werken aan airlift verdient zakelijke benadering’

MPB-leider Tjin-Asjoe gisteren tijdens een persconferentie bij het Hillside Hotel. De MPB-leider maakt zich druk over de kritiek op zijn opdracht bij BHM, die hij beschrijft als ‘schijnheilig’.

Door Harald Linkels

Kralendijk- De leider van de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) zegt zich te verbazen over de kritiek die met name door politieke tegenstanders is geuit over zijn benoeming als adviseur binnen de Bonaire Holding Maatschappij (BHM), als het gaat om werkzaamheden om de problemen met de airlift van en naar het eiland te verbeteren.

Tjin-Asjoe zegt dat hij is benaderd door BHM om te helpen met het probleem van de airlift vanuit de holdingmaatschappij van de overheid. “De discussie over mijn benoeming draagt nergens aan bij, noch aan de holding, noch aan de airlift commissie noch het eiland als geheel”, aldus Tjin-Asjoe. “Ik heb geen betaalde functie binnen de overheid”, aldus Tjin-Asjoe. “Ik heb er voor gekozen anderen gedeputeerde te laten worden”, aldus de leider van de blauwe partij.

De politiek leider zegt regelmatig klussen te krijgen aangeboden buiten het eiland, maar dat hij er steeds voor heeft gekozen om voor Bonaire te werken. “Ook ik moet wel ergens van leven”, aldus Tjin-Asjoe, die daaraan toevoegt dat een eilandsraadslid rond de 700 dollar aan vergoeding ontvangt. Tjin-Asjoe wijst er -overigens niet ten onrechte- op dat niemand kan leven van de inkomsten als lid van de eilandsraad. “Het is voor eilandsraadsleden nodig een baan te hebben waarmee zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Overigens maakt Tjin-Asjoe op dit moment ook geen deel uit van de eilandsraad. Hij stond zijn zetel af aan andere leden van de partij die verkiesbaar waren op de lijst van de MPB.

Tjin-Asjoe zegt verder dat de klus bij BHM een zakelijke opdracht is voor het uitvoeren van een project dat voor het eiland belangrijk is. Tjin-Asjoe zegt ook dat de beloning die hij ontvangt voor de klus binnen BHM, niet exorbitant is. “Andere bestuurscolleges hebben ook consultants ingehuurd via BHM die aan hun politieke partij waren gelieerd”, aldus de MPB-leider. Volgens Tjin-Asjoe werkt hij voor de maandelijkse vergoeding die hem wordt toegekend het dubbele aantal uren, vergeleken bij consultants die in het verleden waren ingehuurd. “Ik werk 40 uren per week voor BHM voor een vergoeding die gelijk is aan hen die in het verleden 20 uur per week werkten. Dat betekent dat er niks exorbitants of raars aan de hand is”, aldus een verontwaardigde Tjin-Asjoe.

Volgens Tjin-Asjoe wil de MPB nieuwe politiek bedrijven en daarbij zakelijk te werk gaan. Tjin-Asjoe zegt dat er krachten actief zijn op het eiland die tegen deze ‘nieuwe politiek’ zijn, omdat daarmee een eind is gekomen aan bepaalde zaken in de politiek, die het daglicht niet kunnen verdragen. Tjin-Asjoe vindt de kritiek van andere politici -zoals die van UPB-leider James Kroon die zei in de benoeming van Tjin-Asjoe een aanleiding te hebben gezien voor het intrekken van de gedoogsteun aan het bestuurscollege gevormd door MPB en de onafhankelijke fractie Bernabela- “schijnheilig”.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo