Politiek & Bestuur

Bijkerk: ‘AOV-korting SVB Curacao gelijk aan diefstal’

Advocaat Michiel Bijkerk zegt de korting van uitkeringen van niet-ingezetenen door de SVB Curaçao te zien als diefstal. De advocaat verbaast zich ook over het uitblijven van een reactie door de lokale overheid
Michiel Bijkerk

Advocaat Michiel Bijkerk (hier op een archieffoto) zegt de korting van uitkeringen van niet-ingezetenen door de SVB Curaçao te zien als diefstal. De advocaat verbaast zich ook over het uitblijven van een reactie door de lokale overheid

Door Harald Linkels

Kralendijk- De Sociale Verzekeringsbank (SVB) op Curaçao kort met ingang van dit jaar 10% op de AOV-uitkering van hen die niet op Curaçao wonen. Volgens advocaat Michiel Bijkerk een welhaast niet te verdedigen maatregel. “De mensen hebben indertijd wel altijd elke maand hun AOV-premie betaald. De 10% korting op hun AOV is dus een soort diefstal. En wordt het volgend jaar 20%? Er zijn vele Curaçaose penshonado’s die in het buitenland wonen. Zij worden allemaal benadeeld”, zegt Bijkerk deze week in schrijven aan de pers.

Bijkerk zegt zich erover te verbazen dat de lokale politiek in alle talen zwijgt over de stap van de SVB op Curaçao. Er is echter wel een groep burgers die AOV ontvangt van de verzekeringsbank op Curaçao en derhalve benadeeld wordt. “Omdat onze politici op Bonaire hier (zoals gewoonlijk) niks van zeggen, blijft er slechts één mogelijke oplossing over en dat is een rechtszaak (een ‘test case’) tegen de SVB Curaçao”, aldus Bijkerk.

Bijkerk zegt dat hij, omdat hij zelf ook ontvanger is van een klein pensioen van de SVB Curaçao hij als belanghebbende op kan treden. Daarnaast zal een rechtszaak ook steun ontvangen van de stichting ‘Golden Meand Society’ (GMS), die in de zaak zal optreden als tweede verzoeker. Bijkerk zegt dat GMS speciaal opgericht is om dit soort zaken te kunnen voeren tot aan Internationale Gerechtshoven.

Bijkerk zegt dat hij zou verwachten dat een organisatie als UPAH (Union di Penshonado di Antia Hulandes) hier actie zou moeten ondernemen, maar voor zover hij weet zij dit niet hebben gedaan. Bijkerk zegt te vrezen dat als geen actie wordt ondernomen, andere eilanden die behoren tot de voormalige Nederlandse Antillen, soortgelijke maatregelen gaan overwegen. Volgens Bijkerk zouden de eilanden niet zo met elkaar om moeten gaan.

Deel dit artikel