Politiek & Bestuur

James Kroon (UPB): Aanstelling Tjin-Asjoe bij Holding is spreekwoordelijke druppel

James Kroon vindt dat het Bestuurscollege en zijn partij de laatste maanden goed werk hebben verricht. Foto: Caribisch Netwerk

UPB-Partijleider James Kroon maakt bezwaar tegen de aanstelling van Tjin-Asjoe bij Bonaire Holding; reden voor zijn partij de gedoogsteun aan de huidige regeringscoalitie op te zeggen. Foto: Caribisch Netwerk

Kralendijk- James Kroon, leider van de Union Patriotiko Boneriano (UPB) en tevens lid van de eilandsraad, zegt dat de aanstelling van MPB-leider Tjin-Asjoe bij Bonaire Holding voor hem reden is geweest zijn gedoogsteun aan de coalitie van MPB met de onafhankelijke fractie Bernabela op te zeggen. Kroon zegt in een brief aan minister Ronald Plasterk (BZK) dat de eilandsraad door de huidige coalitie steeds buitenspel wordt gezet.

Kroon vindt dat het aanstellen van Tjin-Asjoe bij de Holding een voorbeeld is van de manier waarop regels rond good bestuur en ‘corporate governance’ met de voeten worden getreden. De kosten voor de aanstelling van Tjin-Asjoe bedragen ruim 10.000 dollar per maand. Geld dat volgens Kroon, uiteindelijk gewoon door het Openbaar Lichaam zal moeten worden gedragen.

“Volgens de verklaring van de Gezaghebber blijkt dat het Bestuurscollege op een “creatieve” wijze gelden beschikbaar heeft gesteld om de heer Elvis Tjin Asjoe Politiek Leider van de MPB een betaalde taak te geven bij BHM. De benoeming komt erop neer dat per maand om en nabij 9000 dollar beschikbaar is voor de inkomsten van de heer Tjin Asjoe en daar bovenop een bedrag van $1250 voor reiskosten”, aldus de brief van Kroon aan Plasterk.

Wat Kroon verder steekt is de verhouding tussen datgene wat aan Tjin-Asjoe bij de Holding betaald zal worden, ten opzichte van wat de hele eilandsraad kost aan vergoedingen. “Ter vergelijking, negen leden van de Eilandsraad ontvangen samen een vergoeding van om en nabij 6408 per maand. Een Gedeputeerde ontvangt om en nabij 5500 dollar per maand. Het bovengenoemd bedrag is ook een aanzienlijk bedrag waar niet eens een minister president op een van de eilanden van het voormalige Antillen recht op zou hebben”, aldus Kroon.

Door het opzeggen van de gedoogsteun is het bijna zeker dat het huidige bestuurscollega naar huis zal worden gestuurd. Een openbare eilandsraadsvergadering kon afgelopen dinsdag niet doorgaan door een gebrek aan quorum binnen het eilandelijke parlement. Voor vanavond (donderdag) is een nieuwe vergadering uitgeschreven. De regels bepalen dat deze, met of zonder quorum, wel door zal moeten gaan.

Deel dit artikel