Economie

Abraham (PDB): zo snel mogelijk eigen luchtvaartmaatschappij

Abraham (PDB): Zo snel mogelijk eigen luchtvaartmaatschappij

Volgens Abraham zijn zogenaamde 19-zitters een ideaal vliegtuig voor een eigen luchtvaartmaatschappij. Op de foto het interieur van een De Havilland DC6 “Twinotter” zoals door Winair gebruikt voor het vliegen tussen de Bovenwindse eilanden. Foto: Airliners.net

Door Harald Linkels

Kralendijk- Bonaire moet op de korst mogelijke termijn een eigen luchtvaartmaatschappij nastreven. Dat zegt Clark Abraham van de Partido Democratico Boneriano (PDB). Volgens Abraham hebben zowel inwoners als toeristen de afgelopen jaren kunnen ervaren hoe moeilijk het bij tijden is om op Curaçao of Aruba te geraken om van daaruit naar het buitenland te kunnen vliegen, of omgekeerd, vanuit het buitenland door te vliegen naar Bonaire.

Abraham zegt dat een snelle en betrouwbare verbinding met beide zustereilanden een enorme mogelijkheid biedt voor doorverbindingen naar de regio of verder weg. Dit is niet alleen van belang voor de inwoners van het eiland, maar net zo belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het toerisme. Daarnaast wijst de politicus op het feit dat inwoners veelal afhankelijk zijn van luchtverbindingen voor medische hulp die op het eiland niet geboden wordt.

Abraham zegt te zien dat de historie zich herhaalt. “Zodra niet op Bonaire gevestigde luchtvaartmaatschappijen in de problemen komen, is het eiland de klos door een suboptimale service” aldus de politicus van de rode partij. Abraham zegt dat een op Bonaire gevestigde luchtvaartmaatschappij met name de belangen van Bonaire moet dienen. “Het gaat hier met name om het creëren van een betrouwbare verbinding naar Curaçao en Aruba” aldus Abraham. “Vanaf deze eilanden is het mogelijk naar legio bestemmingen in het buitenland te vliegen”. Abraham denkt ook dat door betrouwbare verbindingen met Aruba en Curacao het toerisme uit bijvoorbeeld Colombia, Brazilië en de Verenigde Staten een impuls kan krijgen. Abraham wijst hierbij ook op het feit dat vluchten van en naar beide eilanden tegen aanzienlijke lagere kosten worden aangeboden dan vlucht naar bijvoorbeeld Bonaire.

Abraham zegt verder dat een Bonaireaanse luchtvaartmaatschappij niet te groot moet worden opgezet. “Een dergelijke maatschappij moet het doel en de schaal van Bonaire voor ogen houden. Het zou ideaal zijn als deze maatschappij met relatief kleine vliegtuigen, bijvoorbeeld 19-zitters zou vliegen, waarvan er verschillende voorhanden zijn. We kunnen hier denken aan machines zoals de zogenaamde Twinotter, de Beechcraft 1900 of de BAE Jetstream-31″, aldus Abraham. Abraham zegt te denken dat een lokale ‘carrier’ het beste opgezet kan worden als een public-private partnership. Daarnaast zegt Abraham dat het belangrijk is dat een zogenaamde ‘airlift commissie’ wordt gereactiveerde waarin diverse stakeholders plaatshebben, zoals luchthaven BIA, de Tourism Corporation Bonaire (TCB) en de overheid.

Abraham zegt verder teleurgesteld te zijn in de stilte van de kant van de huidige coalitie en met name de leider van de Movementu di Pueblo Boneriano (MPB), Elvis Tjin Asjoe. “Tjin Asjoe had vanuit de oppositiebanken het hoogste woord over airlift en wat er allemaal gedaan moest worden. Zo moest volgens Tjin Asjoe worden opgetreden tegen luchtvaartmaatschappijen die een slechte service leverden en zou een boetebeleid moeten worden ingevoerd. Nu zijn partij mede de regering vormt, horen we niet veel meer van Tjin Asjoe” aldus Abraham.

Deel dit artikel

Rocargo

RocargoRocargo