Politiek & Bestuur

Michael Pieters (PDB): begrotingswijziging op onjuiste wijze doorgevoerd

Michael Pieters (PDB): begrotingswijziging op onjuiste wijze doorgevoerd

Door Harald Linkels

Rocargo

Kralendijk- Eilandsraadslid Michael Pieters van de oppositiepartij Partido Democratico Boneriano (PDB) maakt zich druk over het feit dat de 3e begrotingswijziging die afgelopen week, 29 december 2016, op de valreep door de Eilandsraad werd aangenomen, niet volgens de regels is vastgesteld. Pieters wijst er onder andere op dat de voorgenomen wijziging niet tijdig publiek is gemaakt. Hierdoor was het volgens het PDB-raadslid, op formele gronden, onmogelijk om vóór de begrotingswijziging te stemmen. Ook maakt Pieters zich druk over het feit dat noch gedeputeerde van Financiën Joselito Statia, noch zijn plaatsvervanger Nina den Heyer in de Eilandsraad aanwezig waren om tekst en uitleg te geven over de begrotingswijziging. Statia zou op het moment van de behandeling ziek zijn geweest, terwijl Den Heyer uitlandig was in verband met haar vakantie die reeds was aangevangen. Er stond wel de nodige druk op het doorvoeren van de begrotingswijzing, omdat anders het OLB zonder geld zou zijn komen te zitten.

Saillant detail is dat de twee collega’s van Pieters in de Eilandsraad, Robby Beukenboom en Mirugia Janga (beide PDB), wèl voor de begrotingswijzing stemden. De gewijzigde begroting werd verder gesteund door eilandsraadsleden Raphaela  (onafhankelijk lid), Bernabela (onafhankelijk lid), James Kroon (UPB) Cyril Vrolijk (MPB) en Milena Silberie (MPB). Kroon en Raphaela steunen de minderheidscoalitie van MPB en de fractie Raphaela officieel niet, maar hebben wel aangegeven deze te ‘gedogen’. De actie van Pieters, Beukenboom en Janga toont ook aan dat de PDB intern beslist niet op één lijn zit.

Ook de Fundashon ‘Bon Gobernashon’ van ex-politicus Norwin (Nochi) Willem en oud WEB-directeur Jopie Giskus stellen in een brief aan Gezaghebber Edison Rijna en Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella dat de vaststelling van de gewijzigde begroting niet volgens de regels van de Wet Openbare Lichamen Bonaire, St. Eustatius en Saba (WOLBES) en de Wet Financiën Openbare Lichamen (FINBES) is verlopen. Vooralsnog lijkt Pieters daarmee een roepende in de woestijn, tenzij zal blijken dat de gezaghebber dan wel de Rijksvertegenwoordiger Pieters alsnog gelijk moeten geven met zijn standpunt en de door hem geuite kritiek.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo