Geen categorie

Sea Turtle Conservation Bonaire: Highlights van 2016

Kralendijk, 29 December 2016 – Het einde van het jaar is in zicht, en daarom wil Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) iedereen bedanken die in 2016 het werk van de organisatie ondersteund heeft.

Dit jaar vierde STCB dat de organisatie zich al 25 jaar inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden. Lokale bedrijven adopteerden 25 zeeschildpadden nesten, en beschermden daarmee 2446 baby schildpadden!

Nog meer goed nieuws voor de schildpadden op Bonaire: statistici van de Dutch Caribbean Biodiversity Database hebben geconstateerd dat, sinds de start van het controleren van nesten in 2002, er een groei heeft plaatsgevonden in het totaal aantal nesten dat gelegd is op Bonaire en Klein Bonaire. Hierbij is dit jaar, dat met 114 bevestigde nesten het beste nestseizoen is, nog niet eens meegerekend!

Het Beachkeeper programma, met dit jaar 40 vrijwilligers, bestaat alweer 5 jaar! STCB’s Beachkeepers controleren de stranden die regelmatig bezocht worden door schildpadden, daarbij lettend op tekenen van nieuwe en uitgekomen nesten. Daarnaast controleren de Beachkeepers de veiligheid van de nesten.

In 2016, heeft STCB haar samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voortgezet en de interconnectie tussen zeeschildpadden in Caribisch Nederland onderzocht. Samen met NWO heeft STCB drie zeeschildpadden uit Lac Cai uitgerust met een transmitter – en een van deze schildpadden is vervolgens naar La Tortuga (Venezuela) geëmigreerd!

Tijdens in-water surveys heeft STCB dit jaar 300 schildpadden gevangen en weer vrijgelaten. Dit is het grootste aantal schildpadden dat STCB heeft gevangen sinds 2003, toen begonnen werd met gestandaardiseerde methoden voor in-water surveys en tagging programma’s!

Nog een highlight van dit jaar: STCB heeft haar eerste peer reviewed paper – over migratieroutes van zeeschildpadden na het broeden – gepubliceerd. Daarnaast heeft STCB meegewerkt aan een publicatie over groeicijfers van Karetschildpadden in de Caraïben, en werkt de organisatie momenteel mee aan een publicatie over groene zeeschildpadden.

STCB heeft dit jaar ook nieuwe merchandise producten uitgebracht én het aantal STCB verkooppunten op Bonaire uitgebreid! Schildpadden liefhebbers kunnen de STCB merchandise nu kopen bij zeven locaties rondom Bonaire: VIP Diving, Great Adventures Bonaire, Mangrove Center, Dive Friends Bonaire Retail, Dive Inn, Hamlet Oasis, and Caribe Car Rental, en het STCB kantoor op de Kaya Korona #53.

STCB heeft een contract ondertekend met het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor nog drie jaar sponsoring, en bovendien een nieuwe, belangrijke sponsor gekregen: Stichting DierenLot. In oktober heeft STCB een DierenLot Ambulance ontvangen van de nieuwe donor.

Tot slot heeft STCB dit jaar ook samengewerkt met Wild Conscience om de stranden in het zuiden en de mangroves bij Sorobon te beschermen. Dit was onderdeel van het Ecologisch Herstel Lac gebied en Zuidelijk Bonaire, een project dat wordt gecoördineerd door het openbaar lichaam Bonaire en gefinancierd middels natuurgelden van de Nederlandse Overheid. 

Dankzij de bereidwilligheid en vrijgevigheid van iedereen die het werk van STCB ondersteunt, was 2016 wederom een fantastisch jaar voor de zeeschildpadden van Bonaire!

###

Sea Turtle Conservation Bonaire is een niet-gouvernementele organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991.

Deel dit artikel