Geen categorie

Culturele ontmoetingen tijdens kerstconcert

Ingezonden door Frans Lauxen

Dit jaar organiseerde de CMBB voor het achtste achtereenvolgend jaar een groot kerstconcert op Bonaire.Er werd een wisselend programma gepresenteerd door de muzikanten van het eiland voor de eilandelijke bevolking en haar gasten   In een verrassende openingscene speelde Carolien de Jong vanaf de koorzolder met haar sopraansaxofoon een spetterend solo Kiss the rain van Yiruma waarin Hans Odin Faassen een kundig muzikaal antwoord gaf. Daarna volgde samen met Blackbird van Paul,Mc Cartney. Het koor van de San Bernardo olv .Almar Nicolaas vertolkte een aantal Antilliaanse kerstliederen, deze  werden met enthousiasme ontvangen door de toehoorders.

Er volgde een ingetogen en frivool orgelstuk van de Fransman Louis Claude Daquin op het de Wit-orgel  van de kerk. Bij de afsluiting van het muziekstuk beleefde de herplaatste trompet zijn doop 

Een botsing der culturen volgde; De jonge Jom Gaiteros Kids overdonderden letterlijk zichzelf en de concertgangers met hun geluid en enthousiasme. De trommels en de foekuroe zijn duidelijk voor gebruik buiten bestemd! In de ten gehore gebrachte Aquinaldo –muziek waren overduidelijk de Afrikaanse invloeden te horen die op Bonaire geldt! De Aquinaldo  is van verfijnde middeleeuwse oorsprong en ontstaan in Spanje en later meegenomen naar Bonaire. Na van de tonale overdaad bekomen te zijn, mocht een Ave Maria op viool en begeleid door invaller en organiste Marjan Luinstra-Passchier niet ontbreken.

Hans Odin Faassen heeft zich in de loop der jaren het vioolspel eigen gemaakt om op Bonaire lessen te kunnen geven op dit instrument, daarnaast is zijn hoofdvak, piano, en componeert hij ook.

Later in het programma volgde naar oud Antilliaans gebruik ,(Antiliaanse componisten gaven elkaar bij bijzondere gelegenheden  een muziekstukje als cadeau).  een walsje voor zijn vrouw, een ballade voor Carolien en een walsje voor vriendin Dini die jarig is. Voor organiste Marjan Luinstra-Passchier werd dit concert een hernieuwde kennismaking met het De Wit orgel dat oorspronkelijk in Nederland stond.  Jaren geleden heeft ze het orgel bespeeld, nu vertolkte ze twee stukken van J.S.Bach.

Na Bach raakten de concertgangers weer op Bonaire. Yonci Dortalina vertolkte met zijn warme baritonstem,  begeleid door het combo van het San Bernadokoor olv Almar Nicolaas op de vleugel enkele Antilliaanse kerstliederen, de toehoorders zongen van harte mee en kwamen al in de stemming voor de samenzang. Deze werd voorafgegaan met een improvisatie van orgel en piano, waarna Carolien de Jong met de saxofoon bijviel .

Uiteindelijk zongen allen samen en schalmde een Gloria in exelsis Deo door Kralendijk!

Daarmee was de trompet van het orgel ingewijd!

Deel dit artikel