Media

Jaaroverzicht 2016 deel 2: Februari

Jaaroverzicht 2016 deel 2: Februari

De carnavalsgroep Precious Diamonds onder leiding van Angelo Emerenciana gooit ook dit jaar weer hoge ogen als het gaat om originaliteit en uitstraling.

Door Harald Linkels

Directeur Dick ten Burg van de Kamer van Koophandel Bonaire (KvK) zegt goede economische mogelijkheden voor het eiland te zien. Daardoor is het volgens hem wel nodig dat het eiland ‘in beweging komt’. Uit een onderzoek uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) blijkt dat 73,7% van de bevolking van mening is dat er ‘te veel’ Europese Nederlanders op Bonaire wonen. Het mogelijke vertrek van de gevangenisdirecteur Patricia Hassell bij de Justitiële Instellingen Caribische Nederland (JICN) zorgt begin februari voor de nodige onrust onder de medewerkers van de gevangenis. De carnavalsoptocht die dit jaar heel vroeg door de straten van Kralendijk trekt, bewijst dat carnaval op Bonaire zich steeds beter kan meten met carnaval op Curaçao en Aruba als het gaat om mooie kostuums. Een brand op de landfill zorgt voor veel rookontwikkeling en overlast bij de omwonenden, maar wordt door de brandweer snel bedwongen. Coöperatieve supermarket Bonaire Discount Grocery (Bondigro) zegt aan de Kaya Industria een geheel nieuwe supermarket te gaan bouwen. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) laat weten dat het eerste bevestigde geval van Zika op Bonaire een feit is. Het UPB/PDB bestuurscollege laat in een reactie op het rapport van de commissie Spies weten de eerste prioriteit van de overheid het vergroten van de sociale zekerheid is. Het BC pleit daarom voor het snel vaststellen van normen voor onder andere het minimumloon, onderstand en andere vergoedingen. Het laboratorium op Bonaire, Bonlab, kijkt met vertrouwen naar de toekomst ook al is de beoogde fusie met Fundashon Mariadal definitief afgeketst. Reginald Dortalina, directeur van Bonlab zegt dat nv die onder Bonaire Holding valt financieel gezond is en een jaarlijks exploitatieoverschot kent. Het zorgverzekeringskantoor (ZVK) laat weten dat iedere verzekerde nu in aanmerking voor vergoeding van anticonceptiemiddelen zoals pessaria, anticonceptiepillen, koperspiraaltjes en/of hormoonstaafjes; een bericht dat wat meer gericht lijkt op de vrouwelijke verzekerden dan op de mannelijke. Deloitte Dutch Caribbean gaat een strategische samenwerking aan met het lokale accountantsbureau Cactus Accounting van Stephen Rosario, dat in 2016 ook haar 20-jarig bestaan viert. Gedeputeerde van Staatkundige structuur, Clark Abraham (PDB), bezoekt de Finse Ålond-eilanden; een Zweedstalig gebied in Finland met een verregaande vorm van autonomie. Volgens Abraham een goed voorbeeld van hoe de band tussen Bonaire en Nederland ingevuld zou kunnen worden. Ruim 70 communicatieprofessionals en crisis coördinatoren uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten nemen deel aan de conferentie “Communicatie, Kracht van het Koninkrijk” welke in het Plaza hotel wordt gehouden. Het nieuw aantredende eilandsraadslid Jeanoushka (Nunu) Raphaela scheidt zich luttele minuten na haar installatie af van de UPB-fractie en besluit verder te gaan als de “Fractie Raphaela”. Hiermee brokkelt de steun voor de coalitie van UPB en PDB in de eilandsraad af. De coalitie steunt nu op 5 eilandsraadsleden; nog net een meerderheid. Een tourbus voor cruisepassagiers rijdt op 24 februari achteruit het water in; gelukkig zijn er op dat moment geen passagiers aan boord en loopt ook de chauffeur geen kleerscheuren op. Plaatsvervangend korpschef Jose Rosales geeft, na het vertrek van korpschef Hildegard Buitink, tijdelijk leiding aan het Korps Politie Caribisch Nederland in afwachting van -naar later zal blijken- zijn officiële benoeming als de nieuwe hoogste baas van politie. Oppositiepartij MPB feliciteert Jeanoushka “Nunu” Raphaela met de afscheiding van de UPB. MPB-leider Elvis Tjin-A-Tjoe zegt het besluit van Raphaela moedig te vinden en zegt dat dit aantoont dat de jonge politica ‘het hart op de juiste plaats heeft’.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo