Geen categorie

Wereld Aidsdag

world-aids-day

Kralendijk – Op donderdag 1 december is het Wereld Aidsdag. Wereldwijd wordt op 1 december elk jaar aandacht besteed aan deze ziekte. Dit wordt gedaan op verschillende manieren: door mensen meer bewust te maken over deze ziekte, door degenen die door deze ziekte zijn overleden te herdenken en door overwinningen en uitdagingen op dit gebied te benadrukken.

Terugblikkend op de Millennium Development Goals, die tot een einde kwamen in 2015, is er wereldwijd succes geboekt in de bestrijding en preventie van Hiv en Aids. Op dit moment hebben 15 miljoen mensen toegang tot een levensreddende Hiv- behandeling. Nieuwe Hiv infecties zijn  wereldwijd afgenomen met 35% sinds 2000 en zijn Aids-verwante doodsoorzaken afgenomen met 42% sinds de piek in 2014. Vooral op het gebied van toegang tot medicijnen en preventieve zorg is de meeste verbetering te zien. Voor 2030 zijn door de WHO nieuwe doelen gesteld, die alleen behaald kunnen worden met verdere investeringen, betrokkenheid en innovatie.

Ook in het Caribisch gebied en op Bonaire is Hiv nog steeds een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid. Op Bonaire is er de laatste jaren een lichte toename in het aantal besmettingen geconstateerd. Zolang mensen behandeld worden zijn ze niet besmettelijk voor hun partners en krijgen ze geen Aids.

De effectiefste manier om een Hiv-infectie te voorkomen is door veilig te vrijen. Correct gebruik van condooms biedt goede bescherming tegen het Hiv-virus en tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Verder is het belangrijk om je te laten testen als je onveilig (dus zonder condoom) seksueel contact hebt gehad met iemand die niet jouw vaste partner is, of als je wisselende contacten hebt gehad. Een test kun je via je huistarts laten doen. De meeste soa’s zijn goed te behandelen.Tegenwoordig kun je met Hiv een lang en gezond leven leiden, mits je een gezonde leefstijl aanhoudt en regelmatig Hiv- remmers gebruikt.

De gedeputeerde van volksgezondheid, mevrouw Nina den Heyer, benadrukt dat het “voorkomen van besmetting” de beste manier is om de verspreiding van Hiv een halt toe te roepen. Veilig seksueel gedrag heeft iedere persoon zelf in de hand. Zorg er daarom voor dat je veilige seksuele relaties aangaat en bewust bent van de risico’s van onveilig vrijen.

Het Openbaar Lichaam Bonaire staat voor bevordering van een gezonde samenleving. Die gezonde samenleving is een taak van ons allemaal.

Op 30 november 2016 wordt er een activiteit georganiseerd door stichting EQ om stil te staan bij deze ziekte. Wij moedigen iedereen aan die zich betrokken voelt om  tussen 18 uur en 21 uur op het Plasa Wilhelmina aanwezig te zijn.

Deel dit artikel