Welzijn & Zorg

De Afdeling Publieke Gezondheid spuit tegen muggen als bestrijding van Zika

gobiernu-di-bonairu
Kralendijk – De Afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar lichaam Bonaire is sinds vorige week begonnen te spuiten in de buurten tegen de muggen die de ziekten dengue, chikungunya en zika kunnen overbrengen naar mensen. De Afdeling heeft een toename van de hoeveelheid muggen geconstateerd en constateert nog steeds een toename van aantal zika-gevallen op Bonaire.
De sectie Vector Controle heeft gespoten tegen muggen in Antriol Pariba en Antriol Pabou, het centrumgebied, Playa Pariba, Playa Pabou en Nikiboko. Vervolgens wordt er gespoten in Tera Kora en daarna onder andere de buurten; Belnem, Nort Saliña, Republiek , Hato, en Rincón. De pick-up met de fumigatie machine zal tussen 18:00 en 21:00 in uw straat langskomen wanneer deze in uw buurt is. Voorkom dat u zika krijgt. Zorg ervoor dat uw huis muggenvrij is door ramen en deuren dicht te houden of te voorzien van een muggenscreen (horren). Zorg ervoor dat u niet geprikt wordt door muggen. Het gebruik van een muggenspray is een effectieve manier om uzelf te beschermen tegen muggen. Gebruik een muggenspray die het middel DEET bevat. U kunt ook een muggenspray gebruiken die een van de volgende middelen bevat: Picaridin, Oil of lemon eucalyptus of IR3535. Gebruik de muggenspray volgens de gebruiksaanwijzing op het etiket.
De mug Aedes aegypti welke de ziekten Zika, Dengue en Chikungunya kan overbrengen prikt overdag en is meer actief in de vroege ochtend en late middag. Draag licht gekleurde kleding, lange broek, hemd of bloes met lange mouwen, sokken en gesloten schoenen, vooral in de vroege ochtend en late middag. Slaap ook overdag onder een muskietennet. Het zika virus kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Zwangeren dienen daarom alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat zij geprikt worden door muggen door de eerder genoemde maatregelen te nemen. Omdat bewezen is dat Zika ook kan worden overgedragen via sexueel contact, wordt aanbevolen dat indien zwangeren sexueel contact hebben, dat zij ten alle tijden een condoom gebruiken totdat de baby is geboren. Deze aanbeveling geldt in alle gevallen ongeacht of de partner symptomen heeft van zika of niet. De reden hiervoor is dat 4 op de 5 mensen die zika krijgen geen symptomen hebben. Met andere woorden u kunt het zika virus overdragen aan uw zwangere partner zonder dat u het weet.
De Afdeling Publieke Gezondheid benadrukt dat spuiten tegen muggen een zeer kort effect heeft, alleen een gedeelte van de volwassen muggen doodt en daarom alleen wordt toegepast als laatste middel om zoveel mogelijk geinfecteerde muggen te doden. Zolang de broedplaatsen van deze muggen niet worden verwijderd blijven de muggen zich voortplanten. De overheid verzoekt daarom alle inwoners van Bonaire om minimaal één keer per week hun tuin te controleren op alle voorwerpen waar water in kan blijven staan en deze weg te gooien, of om te draaien zodat er geen water in kan blijven staan of op een droge plaats te bewaren. Zo kunt u voorkomen dat muggen kunnen broeden in uw tuin en omgeving.
Samen kunnen wij Bonaire schoon en gezond houden.
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo