Onderwijs

Caribisch Nederlandse delegatie bezoekt beroepsonderwijs Barbados en Trinidad

foto-barbados-en-trinidad

Een zevenkoppige delegatie bezocht vanuit Caribisch Nederland onlangs enkele beroepsonderwijsinstellingen in Barbados en Trinidad. De scholenbezoeken waren bedoeld om te bekijken hoe het beroepsonderwijsprogramma CVQ (Caribbean Vocational Qualification) van de CXC (Caribbean Examination Council) in de praktijk werkt. Daarnaast hebben de delegatieleden zich georiënteerd op mogelijkheden voor het beroepsopleidingenaanbod voor Sint Eustatius en Saba.

De delegatie bestond uit 2 beleidsmedewerkers van OCW in Europees Nederland, drie vertegenwoordigers van de Raad Onderwijs en Arbeidsmarkt Caribisch Nederland (ROA), een beleidsadviseur voor OCW en de transitiecoördinator, die de overstap naar het Engels als instructietaal op Sint Eustatius aanstuurt. Op de bovenwindse eilanden in Caribisch Nederland zullen vanaf het schooljaar 2018 – 2019 leerlingen examen doen in het Engelstalige CVQ. De delegatieleden, die op een beleidsmatig niveau betrokken zijn bij de implementatie van dit beroepsonderwijsprogramma in Caribisch Nederland, hebben zich over diverse aspecten goed kunnen informeren.

De scholenbezoeken gaven een goed beeld van hoe het bedrijfsleven en het onderwijs in samenwerking kunnen komen tot duidelijk omlijnde onderwijsprogramma’s  met arbeidsmarktperspectieven voor de deelnemers. In Barbados werd ook het hoofdkantoor van de CXC (Caribbean Examination Council) bezocht en in Trinidad de NTA  (National Training Agency Trinidad & Tobago) voor informatie over de examens en trainingen voor het onderwijspersoneel.
In de Caribische regio ontvangen jaarlijks meer dan 1200 leerlingen jaarlijks een “full level 1 certification” van CXC voor een beroepsgroep, variërend van commerciële voedselbereiding tot data operations tot elektrische installaties tot metaalwerk, lassen en automonteur tot  general cosmetology.

Fotobijschrift:
De delegatie bij het hoofdkantoor van de CXC (Caribbean Examination Council) op Barbados.

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo