Welzijn & Zorg

Afdeling Publieke Gezondheid (GGD) organiseert een bijscholing in het kader van de opbouw schoolgezondheidszorg

bijscholing-gezondsheidszorg

 De afdeling Publieke Gezondheid (GGD) van het Openbaar Lichaam Bonaire heeft als taak de gezondheid van de Bonairiaanse bevolking te bevorderen, te beschermen en te bewaken. Alle taken van de afdeling staan beschreven in de Wet Publieke Gezondheid. De uitvoering van de Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar is één van deze taken.

Namens het Openbaar Lichaam Bonaire voert de sectie Jeugdgezondheidszorg (departamentu Salú Hubenil) van het Centrum voor Jeugd en Gezin de taken van de jeugdgezondheidszorg uit. Bonaire kent al jaren de jeugdgezondheidszorg van 0-4 jaar, deze zorg staat beter bekend als het ‘consultatiebureau’. De schoolgezondheidszorg van 4-19 jaar is in opbouw.

In het kader van de opbouw van de schoolgezondheidszorg 4-19 jaar, is recent een bijscholing georganiseerd. Het team van de Jeugdgezondheidszorg Bonaire heeft samen met andere verpleegkundige van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Sint Eustatius deelgenomen aan de bijscholing.

De inhoud van de bijscholing is in samenwerking met de afdeling Publieke Gezondheid en de Jeugdgezondheidszorg samengesteld door het opleidingsinstituut NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Heath) uit Nederland. In de bijscholing is onder andere aandacht besteedt aan de actualiteiten en speerpunten van de verschillende eilanden, de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling van kinderen van 4-12 jaar, het periodieke verpleegkundig onderzoek van 5 en 10 jarige, waarbij werd geoefend met wegen, meten, oogmeten en gehoormetingen. Ook is er ingehaakt op verschillende beïnvloedingen van leefstijl en aan gespreksvaardigheden en gespreksvoering.

Namens het NSPOH zijn mw. Corien Scheenstra en mw. Josette Bijlsma naar Bonaire afgereisd om de bijscholing te geven. Ook waren er verschillende lokale professionals  uitgenodigd om hun expertise met de deelnemers te delen.

De bijscholingsweek is afgesloten met een feestelijke lunch, waarbij de gedeputeerde mw. Nina den Heyer samen met Alcira Janga-Jansen, hoofd Publieke Gezondheid de certificaten aan de deelnemers hebben uitgereikt. Gedeputeerde den Heyer kijkt terug op een succesvolle week en is opgetogen over het feit dat doormiddel van de bijscholing verschillende positieve doelen zijn bereikt, onder andere een bijdrage aan de expertise van de deelnemers, waarmee gewerkt kan worden naar de uitvoering van de schoolgezondheidszorg.

Deel dit artikel