Geen categorie

Het verhaal van de slachtoffers overval Sabadeco

André en Monique van Dijk uit Wilbertoord en hun zoon Jur werden vorige week op Bonaire overvallen. Daarbij  werd een Nederlandse agent doodgeschoten.

André van Dijk (48) luistert vooral, zijn echtgenote Monique (45) vertelt. Hij is nog altijd geschokt over de brute overval vorige week op de woning van zijn ouders op Bonaire, waar het gezin uit het Brabantse Wilbertoord op familiebezoek was. Politieagent Ferry Bakx (45) uit Rijsbergen kwam bij de overval om het leven.

Monique: ,,Woensdagavond lagen we al op bed terwijl mijn schoonvader het huis aan het afsluiten was. Op dat moment zag hij hoe zes inbrekers via het keukenraam de woning binnenkwamen. Er kwamen drie overvallers naar onze kamer. André moest op de grond gaan liggen. Ons zoontje Jur kwam snel bij mij op bed zitten. Ze wilden geld hebben en hielden André onder schot. In de portemonnee zat 400 dollar. Dat vonden ze niet genoeg.”

De overvallers richtten hun pistool op Monique en haar 12-jarige zoon Jur. ,,Ik zag hoe ze het wapen doorlaadden. Eigenlijk dacht ik dat het een nepwapen was. Later kwam ik er achter dat dat niet zo was. Ze haalden alles overhoop. Uiteindelijk werden uit de slaapkamer nog een iPad en alle mobiele telefoons meegenomen. Ook de sleutels van onze auto in Nederland. De autosleutels van mijn schoonvader hebben ze laten liggen. Waarschijnlijk beseffend dat ze daar op een eiland als Bonaire niet veel mee konden.”

Ik hoorde pang, pang, pang en besefte toen dat het goed mis was. Ondertussen waren een of twee andere inbrekers bij de schoonouders van Monique van Dijk, die al zestien jaar op Bonaire wonen. Van de vrouw werden sieraden van haar vingers, pols en nek genomen. Een andere overvaller was naar de zolder gegaan, waar de hulp in huis een kamer heeft. Zij was op dat moment net aan het bellen met een vriendin en kon haar nog net vragen de politie te bellen.

Twee agenten gingen op de melding af. Een van de twee ging bij aankomst in de wijk Sabadeco naar de voorkant van het huis. Ferry Bakx ging naar de achterkant, waar de overvallers probeerden te ontkomen. ,,Ik hoorde pang, pang, pang en besefte toen dat het goed mis was”, zegt Monique van Dijk.

Het gezin uit Wilbertoord zat op dat moment nog op de slaapkamer op bed. Met de voeten vastgebonden. Bij het vuurgevecht raakte Bakx gewond. Hij overleed later in het ziekenhuis. Het bewuste huis ligt precies aan de rand van de wijk met dure huizen. André van Dijk: ,,Je kijkt uit op een vlakte met veel cactussen. Aan de andere kant daarvan is de arme wijk.”

In pyjama werden de drie naar het politiebureau gebracht. Daar moesten ze verklaringen afleggen. Bij Monique van Dijk springen ook een week na het drama de tranen nog in de ogen. ,,Ook Jur werd verhoord. Als je je eigen kind hoort vertellen over wat hij heeft meegemaakt en hoe hij het ervaren heeft, dan gaat dat dwars door je hart.

Het gezin mocht pas afgelopen maandag naar huis. ,,We wilden eerder weg. Maar dat kon niet vanwege het onderzoek.” André van Dijk benadrukt dat hij de dagen op Bonaire na de overval als zeer positief heeft ervaren. ,,Het was hartverwarmend zoals we zijn opgevangen door de politie en de mensen in het Van der Valk Plaza-resort, waar we naartoe werden gebracht. Je moet je voorstellen dat je te maken hebt met agenten die hun werk deden terwijl ze net een collega hadden verloren. Die zaten ook snikkend achter hun computers.”

Deel dit artikel