Onderwijs

Bonaire pakt digitale achterstand grondig aan

Deelneemster Maria Seraus oefent op de laptop bij SkillsProff

‘De resultaten zijn fantastisch!’ De eerste ronde van computercursussen in de wijken van Bonaire is onlangs afgerond. De organisatie is ontzettend trots op alle deelnemers en bijzonder tevreden met de resultaten van het pilot-project. ‘Mensen die nog nooit een computer gehad hebben Skypen en E-mailen met elkaar,’geeft een van de docenten van Skillsprof aan.

De computercursussen zijn onderdeel van het project “Aanpak digitale achterstand Bonaire”. Dit is een samenwerking tussen ICT-educatie bedrijf SkillsProf, Projectbureau Integrale Wijkaanpak en diverse scholen en bedrijven op Bonaire om digitale achterstand onder de bevolking aan te pakken. Omdat de eerste ronde bijzonder succesvol was gaat begin september een tweede ronde van start waarin andere wijken en doelgroepen ook de kans krijgen deel te nemen.

De cursus werkt met het internationaal erkende ECDL Digi-Citizen programma. ECDL staat voor European Computer Driving Licence. Er wordt binnen de cursus gewerkt aan digitale basisvaardigheden zoals brieven schrijven in Word, werken met Excel en Powerpoint, informatie opzoeken op het internet en online communiceren. Dit is belangrijke kennis voor iedereen. ‘Alles gaat tegenwoordig digitaal; aangiftes, aanvragen, correspondentie, bankzaken, als je daar niet mee om kunt gaan, kun je niet volledig participeren in de samenleving.’

Waar het pilot-project zich richtte op de wijken Antriol, Nort’i Saliña en Rincon, krijgen in deze ronde de bewoners van Antriol Pabou, Nikiboko, Tera Cora, en Amboina de kans om digitale vaardigheden op te doen. Naast de cursussen voor de wijk zijn er ook cursussen beschikbaar speciaal voor spaanstaligen en voor ouders van kinderen in groep 7 en 8 van de basisscholen. De groepen 7 en 8 volgen binnen hun schoolprogramma het ECDL Digi Kids programma. Door de ECDL Digi-Citizen cursus voor hun ouders beschikbaar te stellen, krijgen gezinnen de kans gezamenlijk digitale vaardigheden te ontwikkelen, elkaar te stimuleren en van elkaar te leren. In totaal zijn er 300 plekken beschikbaar.

Iedereen die óf in een van de genoemde wijken woont, óf Spaanstalig is, óf kinderen heeft in groep 7 of 8, én geen tot weinig ervaring heeft met computergebruik kan zich aanmelden voor de cursus. Het is niet nodig om voorkennis te hebben over het gebruik van computers. ‘Het belangrijkste is dat de participant gemotiveerd en enthousiast is.’

De cursus zal bestaan uit 25 lessen van anderhalf uur, die eenmaal per week gegeven worden in de avonduren op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag. De cursussen worden gehouden in de buurtcentra van de verschillende wijken, of in de computerlokalen van SkillsProf in Hato.

Inschrijven is mogelijk vanaf heden tot uiterlijk 25 augustus door het inschrijfformulier online in te vullen op www.skillsprof.com, of schriftelijk bij het SkillsProf kantoor aan de Kaya Gobernador N Debrot 66, District Mall Unit 18. Wees er snel bij, want vol is vol! Bonaire pakt digitale achterstand grondig aan

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo