Natuur

Verbinding van mens met natuur: Papegaaivissen beschermen onze koraalriffen

Queen Parrotfish IP_ scarus vetula

Aanstaande dinsdag 26 juli van 19 tot 20 uur geeft STINAPA een lezing over papegaaivissen bij de CIEE aan de Kaya Gobernador Debrot.

Wist je dat er 99 verschillende soorten papegaaivissen zijn werelwijd? Je hebt de verschillende namen waarschijnlijk wel eens gehoord, Gutu (Papiamentu), parrot fish (Engels) of pez loro (Spaans). De papegaaivis wordt zo genoemd vanwege hun snavel-achtige voortanden, die ze gebruiken om algen van het rif te schrapen en eten. Koraal en algen concurreren om ruimte en licht op het rif. In de afgelopen decennia is de hoeveelheid  algen op het rif aanzienlijk toegenomen wat schade aanbrengt aan de koralen door toegang tot licht en zuurstof af te nemen. De algen concurreren met nuttige bacteriën en voorkomen dat koraal verder groeit.

De papegaaivis is een sleutelsoort die onze koraalriffen gezond houdt en de hoeveelheid algen in toom. Visserij is een van de grootste bedreigingen voor de papegaaivis (gerichte  visvangst en onbedoelde visvangst in netten en fuiken).

In 2010 vaardigde de overheid een eilandelijk verbod uit op de vangst van papegaaivis om zo deze belangrijke herbivoor te beschermen en dus onze koraalriffen beter te beheren.

Aanstaande dinsdag 26 juli bij CIEE Foundation van 19 tot 20 uur, geeft STINAPA’s stagiaire Hannah Rempel een lezing over hoe papegaavissen onze koraalriffen helpen beschermen. Ze deelt ook haar bevindingen van haar eigen wetenschappelijke onderzoek naar papegaaivissen van Bonaire.

Deel dit artikel