Natuur

Selfies zijn het nieuwe digitale gevaar voor het onderwaterleven

Het lastigvallen van Zeeschildpadden is in Overtreding met de Wet Bescherming van Zeeschildpadden – Selfies zijn het nieuwe digitale gevaar voor het onderwaterleven.

14 juni, 2016 Bonaire – In de afgelopen maanden heeft Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) een toename gehad van meldingen van zorgwekkende incidenten waarbij toeristen en bewoners zeeschildpadden op Bonaire lastigvallen. STCB heeft aan deze meldingen aandacht besteed door middel van het plaatsen van berichten via STCB’s social media waarin wordt uitgelegd dat het maken van selfies en het achtervolgen van zeeschildpadden van dichtbij met een camera niet acceptabel is en een gebrek aan respect toont voor de natuur van Bonaire.

Deze toename van het maken van selfies met bedreigde zeeschildpadden en ander onderwaterleven voor Facebook en Instagram schijnt één van de nieuwste bedreigingen te zijn, aangezien deze foto’s worden gebruikt op sociale media om veel ‘likes’ te bereiken.

Sea Turtle Conservation Bonaire is uitermate bezorgd over deze nieuwe trend, aangezien het aantal ‘likes’ duidelijk laat zien dat veel toeristen en ingezetenen van Bonaire dit niet beschouwen als zorgwekkend maar amuserend door te ‘liken’. Deze ontwikkeling demonstreert een gebrek aan respect en waardering van de natuur van Bonaire. Stel je voor dat iemand jou achtervolgt met een camera op 10 centimeter afstand, of als iemand je van de stoep aftrekt om een selfie met je te maken?!

Het lijkt erop dat de waarde van “we love what we protect” haar betekenis aan het verliezen is. STCB  wil graag iedereen eraan herinneren om zorg te dragen voor alle mensen op Bonaire maar ook voor het onderwaterleven en alle dieren en wees er bewust van dat de natuur en ook de zeeschildpadden van Bonaire beschermd zijn middels lokale en internationale wetten. Dus met het online plaatsen van deze video’s en foto’s geef je niet alleen een slecht voorbeeld, je bent ook in overtreding zoals omschreven in de Verordening Marien Milieu van 1991 Nr. 8.

Deze wet geeft aan dat het verboden is om nesten van zeeschildpadden te storen, te vernietigen of de eieren uit het nest weg te halen; het is verboden in bezit te zijn van eieren van zeeschildpadden, voor verkoop of voor het leveren van; te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, te verhandelen, weg te geven of te vervoeren. Het is verboden zeeschildpadden te doden, te vangen of in bezit te hebben. Het is verboden zeeschildpadden, het vlees van zeeschildpadden of andere producten van zeeschildpadden te koop aan te bieden, te verkopen, te kopen, weg te geven, of voor consumptie aan te bieden. Overtreding van deze wet kan een maximum boete van US $560,000 opleveren en/of een gevangenisstraf en daarnaast zal de relevante uitrusting (harpoen, wagen, boot) in beslag worden genomen.

STCB vindt het vervelend om een foto van iemand die zeeschildpadden lastigvalt op STCB’s social media te plaatsen, wetende dat dit een enorm aantal boze reacties naar de persoon op de foto zal oproepen en soms ook naar de STCB. Echter de boodschap moet duidelijk zijn, het maken van selfies met zeeschildpadden of andere onderwaterleven/dieren toont geen respect, is verboden volgens de wet en is bovendien absoluut niet nodig.

DoNotTouch

Sea Turtle Conservation Bonaire is een non profit  organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991.

Contact person: Mabel Nava, Manager, Sea Turtle Conservation Bonaire, 717-2225, stcb@bonaireturtles.org

Deel dit artikel

RocargoRocargo

Rocargo