Geen categorie

Voordragen koninklijke onderscheidingen 2017 mogelijk tot 15 juli 2016

koninklijke onderscheidingen

KRALENDIJK — Afgelopen april kregen vijf Bonairianen een koninklijke onderscheiding, een erkenning voor mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd, voor zichzelf of voor de maatschappij. Soms is zo’n prestatie duidelijk en voor iedereen zichtbaar. Maar vaak ook blijven uitzonderlijke prestaties of jarenlang vrijwilligerswerk buiten de spotlights.

De koninklijke onderscheidingen worden ieder jaar, vlak voor Koningsdag, uitgereikt. Alle inwoners van Bonaire kunnen iemand van wie zij vinden dat die in aanmerking komt voor zo’n onderscheiding voordragen.

Personen kunnen voorgedragen worden voor een lintje bij de commissie koninklijke onderscheidingen. Een voordracht dient vergezeld te gaan van een motivatie en een referentie. De commissie koninklijke onderscheidingen bestaat uit Robert Sances, Elka Coffi, Lucia Anthony, Jeaninne Wong Loi Sing en Mary Tjin-Asjoe. Zij kijken of een voordracht voldoet aan de eerste criteria. Daarna gaan de voordrachten naar de gezaghebber die een advies uitbrengt. Die adviezen gaan uiteindelijk via de Rijksvertegenwoordiger naar het onafhankelijke Kapittel voor de Civiele Orden, dat kijkt of de voordracht aan alle formele eisen voldoet. Vervolgens wordt advies uitgebracht aan de minister.

Mensen kunnen om uiteenlopende redenen in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding. Dat kan zijn omdat iemand vijftien jaar onvermoeibaar vrijwilligerswerk heeft verricht, op het gebied van kunst, sport, cultuur, religieus leven of natuur. Of omdat iemand een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd binnen zijn betaalde werk. Belangrijk is wel dat deze prestatie ten goede gekomen is aan de gemeenschap.

Kandidaten voor de koninklijke onderscheidingen 2017 kunnen tot uiterlijk 15 juli aanstaande worden voorgedragen bij de commissie.

Voor meer informatie: Jeaninne Wong Loi Sing, telefoonnummer 786-8549, e-mail jwongloising@gmail.com of Elka Coffi telefoonnummer 717-8171, e-mail elka.coffi@gmail.com.

Deel dit artikel