Politiek & Bestuur

Steun uit Curacao en Statia bij protest Nos ke Boneiru Bèk

protest rcn

KRALENDIJK – Een felle zon met een halo verschijnt tijdens een protest boven Bonaire: Aubert Wiels heeft zoiets nog nooit gezien en is onder de indruk. De broer van de vermoorde politicus Helmin Wiels is maandag rond het middaguur op Bonaire om steun de betuigen aan James Finies en zijn strijd tegen Nederland.

Finies en zijn medestanders van Nos ke Boneiru Bèk protesteren iedere maandag rond lunchtijd voor het gebouw van de Rijksdienst Caribisch Nederland. Dit keer kreeg hij bijval van zijn Curaçaose en Statiaanse medestrijders Aubert Wiels, Clyde van Putten en Charles Woodley.

65 procent van de Bonairiaanse bevolking is het niet eens met de huidige invulling van de directe band met Nederland. Maar volgens Finies lijkt dat niet door Den Haag gehoord te worden. Wiels is het met hem eens: “Nederland legt hier de regels op. Dat is niet goed. Bonaire moet vrij zijn net als Curaçao. We zijn broers. We moeten elkaar bijstaan.”

Trinta di mei
De manifestatie viel deze week op 30 mei. Op die dag, 47 jaar geleden, braken op Curaçao onlusten uit na stakingen van Shell-arbeiders, onder leiding van Wilson ‘Papa’ Godett. Een deel van de binnenstad van Curaçao ging in vlammen op en er vielen twee doden. Mede daarom vreesden Bonairiaanse politici voor ongeregeldheden.

Waarnemend gezaghebber Evelina Betancourt-Anthony riep in een open brief op geen zaken uit het verleden te kopiëren, maar te zoeken naar de dialoog. “In de uitwisseling van gedachten vinden we de weg om alles te bereiken wat wij willen, als dat maar productief is en in het belang van allen”, liet zij weten.

Een paar agenten hielden toezicht op de manifestanten die in grotere getale toestroomden. Het zijn er veel meer dan op eerdere maandagen, maar uiteindelijk herinnert vooral een protestbord met de leus ‘Papa Godett, we’ll never forget’ aan 30 mei 1969.

Referendum
Onder de aanwezigen waren, naast Aubert Wiels, ook de Statiaanse politici Clyde van Putten en Charles Woodley van de regerende Progressive Labour Party (PLP). Net als Bonaire in december, peilde Sint Eustatius in 2014 met een referendum de mening van de bevolking over de huidige staatkundige structuur. Hieruit bleek dat ook op Statia de onvrede onder de bevolking groot is.

“Het is nu erger dan onder de Nederlandse Antillen”, stelt Van Putten. “Ik reed net door Kralendijk en het was alsof ik door een Nederlands dorp reed. Wat er nog over is van Bonaire, moet voor de Bonairianen blijven.”

Samenwerken
Van Putten wil niet dat er op zijn eiland nog Nederlanders worden benoemd op belangrijke posities. “De PLP en Nos ke Boneiru bèk van Finies trekken nu samen op”, zegt Van Putten. “Het is geen gemakkelijke strijd, maar we zijn vastberaden om te vechten voor de vrijheid van ons volk.”

Bron en foto Caribisch Netwerk : Door Janita Monna

Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo