Politie & Justitie

Korps Politie Caribisch Nederland in gesprek met verslaggevers

KRALENDIJK – Op dinsdag 26 april heeft de korpschef van Korps Politie Caribisch Nederland Jose Rosales en het hoofd opsporing Eric Willems aan tafel gezeten met de verslaggevers Boi Antoin van de Extra en Aimed Ayubi van de radio zender Live99fm. Dit naar aanleiding van een incident tussen de twee bovengenoemde verslaggevers van de pers en een collega van de KMAR, die namens de KPCN aan het werk was bij een verkeersongeval op de Kaminda di Rincon.

Doel van het gesprek was om beide kanten van het verhaal te horen over het ongeval maar ook om het werkproces van de politie op de locatie van een ongeval of plaats delict toe te lichten.
Er is gesproken over de regels die er zijn op het moment dat de politie op een plaats delict of plaats van een ongeval is. Op dat moment heeft de politie de bevoegdheid om aanwijzingen te geven in het belang van het onderzoek aan alle aanwezigen op deze plek, dus ook aan de pers, zodat de politie nodige hulp kan verlenen of onderzoeken kan doen. Op zo’n moment is de politie niet verplicht om zich ter plekke te identificeren en hoeft de plek ook niet persé met een lint te zijn afgezet. In deze situaties gaat de hulpverlening voor.

De politie heeft uitleg gegeven over het feit dat ze de bevoegdheid heeft om iemand aan te houden wanneer hij / zij zich niet houdt aan de vorderingen om de plaats te verlaten.
Conclusie van het gesprek is dat op het moment van het voorval, nadat de persleden het gevoel kregen dat ze niet netjes behandeld werden, bij beide partijen de emoties opliepen, dus zowel bij de politie agent als bij de verslaggevers. Dit soort meningsverschillen kunnen ontstaan wanneer de processen niet duidelijk zijn. Dit is een punt waar het politie Korps intern aan gaat werken zodat de relatie tussen politie en de pers versterkt wordt. Het korps benadrukt hoe belangrijk de relatie tussen het korps en het pers is, want beide partijen hebben elkaar nodig. Aan het einde van dit gesprek hebben zowel het Korps als de verslaggevers afspraken met elkaar gemaakt over hoe nu en in de toekomst met elkaar samengewerkt kan worden.

Deel dit artikel