Welzijn & Zorg

Wereld gezondheidsdag met als thema diabetes

Wereld gezondheidsdag met als thema diabetes

Vandaag 7 april is het Wereld Gezondheidsdag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan één thema binnen de gezondheidszorg. Dit jaar is het thema: Diabetes, met de leuze “Stay Strong; Stay super; Beat Diabetes!”.

Wereldwijd is er een toename van het aantal mensen met diabetes; vooral in ontwikkelingslanden stijgt het aantal aanzienlijk. Uit het onderzoek “Kon salu Boneiru ta”(2002), is gebleken dat 10% van de Bonairiaanse bevolking boven de 55 jaar diabetes heeft. De belangrijkste oorzaak van diabetes is overgewicht, veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

Diabetes is een chronische aandoening waarbij de alvleesklier niet voldoende insuline aanmaakt of het lichaam de aangemaakte insuline niet effectief kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat het bloedsuikergehalte reguleert. Er zijn verschillende soorten diabetes, zo heb je diabetes type 1 (aangeboren diabetes), diabetes type 2 (veroorzaakt door ongezonde leefstijl) en zwangerschapsdiabetes. Diabetes wordt in de volksmond ook wel Suikerziekte genoemd

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op hart en vaatziekten, voetproblemen (slechte doorbloeding), amputatie, verslechterd zicht en blindheid. Diabetes gepaard met hoge bloeddruk is de voornaamste oorzaak van nierfalen. In vergelijking met leeftijdgenoten zonder diabetes hebben mensen met diabetes 50% meer kans om te overlijden.

In een groot aantal gevallen is de ziekte te voorkomen. Men kan type 2 diabetes voorkomen door een gezonde leefstijl te handhaven, gezond te eten en voldoende te bewegen. Diabetes is te behandelen. Het voorkomen en behandelen van diabetes zal er toe lijden dat er minder mensen complicaties krijgen of overlijden aan deze ziekte.

Rocargo

Diabetes kun je grotendeels voorkomen door een gezonde leefstijl te leiden. Het hebben van een normaal gewicht en een gezond voeding- en beweegpatroon zijn hierbij belangrijk. Ook het niet roken helpt om gezond te blijven. Daarnaast is het belangrijk om tijdig naar de dokter te gaan bij klachten die op diabetes kunnen wijzen.

Vroege signalen van diabetes zijn: veel drinken, veel dorst hebben, vermoeidheid, wazig zicht, wonden die slecht genezen, kortademigheid, pijn in de benen, infecties die vaak terugkeren, afvallen zonder reden, ziek en beroerd voelen, veel honger hebben of juist helemaal niet, misselijkheid en overgeven.

Het Openbaar Lichaam staat voor een gezonde samenleving. De afdeling Publieke Gezondheidszorg (GGD) heeft als taak de gezondheid van de bevolking te bewaken, te beschermen en te bevorderen doormiddel van preventie. De jeugd is een van de prioriteiten van de overheid. Doormiddel van het JOGG programma (Jongeren Op Gezond Gewicht) en de Gezonde School aanpak wordt op scholen en in de wijken de nadruk gelegd op gezonde leefstijl en het voorkomen van overgewicht bij jongeren. Overgewicht bij volwassen kan leiden tot diabetes. Gedeputeerde Dirksz, van volksgezondheid, vindt het belangrijk om stil te staan bij deze ziekte en de mensen te steunen die aan deze ziekte lijden. Denk bij het voorkomen van diabetes en andere ziektes, aan voldoende beweging, gezonde voeding, niet roken en het met mate drinken van alcohol. Hebt u symptomen van diabetes? Ga dan tijdig naar de huisarts, zo voorkomt u dat het erger wordt. “Stay Strong; Stay super; Beat Diabetes!”.

Deel dit artikel