Dieren

Promoot uw bedrijf en draag bij aan de bescherming van bedreigde zeeschildpadden

  Adopt-A-Nest

26 februari, Bonaire – Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) viert dit jaar haar vijfentwintigste verjaardag. Met slechts een paar werknemers en met de hulp van veel lokale vrijwilligers, lukt het STCB om de zeeschildpadden van Bonaire die gevaar lopen te beschermen sinds 1991.

In 2002 is STCB begonnen met het systematische monitoren van nesten om de zeeschildpadden van Bonaire nog beter te kunnen beschermen. Als een resultaat hiervan, verkreeg STCB de informatie dat elk jaar, gemiddeld 75 nesten worden gelegd op de stranden van Bonaire! Om deze nesten beter in de gaten te houden heeft STCB het programma van nest monitoren in 2012 verbeterd met de introductie van het zeer succesvolle “Beachkeepers” programma.

Gezien de omvang van de organisatie, is STCB altijd afhankelijk geweest van de bereidheid en vrijgevigheid van anderen om de toekomst van de bedreigde schildpadden van Bonaire te beschermen. Hierop aansluitend heeft STCB in 2015 het pilotproject “Adopteer een Nest” gelanceerd, dit project gaf zeven lokale bedrijven de gelegenheid om een zeeschildpadden nest te adopteren. Het project was een groot succes en heeft bijgedragen aan de bescherming van 693 baby schildpadjes.

Om het 25 jarig bestaan van de organisatie te vieren, heeft STCB besloten om 25 nesten beschikbaar te stellen voor adoptie voor lokale bedrijven, gedurende het nest seizoen in 2016. Elk bedrijf dat een nest adopteert zal STCB helpen om: nesten een nieuwe locatie te geven indien er een groot risico aanwezig is dat het nest zal overstromen; pas geboren baby schildpadjes te bevrijden indien zij onder de grond vast zitten door bijvoorbeeld wortels van struikgewas; met het ondersteunen van het belangrijke “Beachkeepers”  programma; met het verkrijgen van informatie die STCB helpt nesten beter te beschermen en STCB te helpen met verzamelen van informatie met betrekking tot de status van de populaties van de zeeschildpadden van Bonaire.

STCB heeft een twee meter hoge ‘Nest Barometer’ laten maken door STCB vrijwilligers Hans en Jannie Koning. Deze is geplaatst bij het kantoor van STCB aan de Kaya Korona #53, in Antriol. De Nest Barometer zal de telling aan gaan geven van het aantal nesten welke geadopteerd zijn terwijl ook de bedrijven die deelnemen aan het verjaardagsprogramma ‘Adopteer een Nest’ gepromoot worden. Daarnaast zullen de bedrijven die STCB ondersteunen ook worden gepromoot via persberichten, nieuwsbrieven en de sociale media.

STCB is reeds op weg naar het bereiken van het doel van 25 nesten, aangezien al tien nesten geadopteerd zijn door: Blue Jay Holding Bonaire B.V., Mangrove Information Center, Piet Boon Bonaire, Foundation Club Roomer, Cargill Salt Bonaire B.V., Maduro & Curiel’s Bank Bonaire N.V., Bonaire Office Systems, Gaia Productions N.V. and Dive Friends Bonaire. Met slechts 15 nesten die over zijn is er nog steeds een kans om aan dit duurzame programma deel te nemen door het sturen van een e-mailbericht naar cepa@bonaireturtles.org. Meer informatie is ook beschikbaar op de nieuwe website van STCB www.bonaireturtles.org. STCB adviseert bedrijven wel om snel contact op te nemen aangezien er maar een beperkt aantal nesten beschikbaar zijn.

 

 

Deel dit artikel