Economie

CBS: Handelstekort Bonaire neemt in 2015 met bijna een kwart toe

Het handelstekort van Bonaire is in 2015 met bijna een kwart opgelopen. Bonaire importeerde veel meer, terwijl de export juist lager was dan in 2014. Ook Saba en Sint-Eustatius hadden een groter tekort. Dit meldt CBS.

Vanaf het begin van de metingen in 2011 importeren Bonaire, Sint-Eustatius en Saba meer goederen dan ze uitvoeren. In vergelijking met de rest van Nederland is er op deze eilanden relatief weinig productie. Caribisch Nederland kent daarom structureel een duidelijk handelstekort.

Het tekort van Bonaire nam in 2015 met 23 procent toe tot 184,5 miljoen dollar. Deze toename komt enerzijds voor rekening van een groei van de goederenimport met 18 procent, tot 194 miljoen dollar. Anderzijds daalde de waarde aan geëxporteerde goederen met bijna een derde vergeleken met 2014, tot 9,5 miljoen dollar.

Ook Sint-Eustatius had in 2015 een hogere importwaarde (+ 16 procent) en een kleinere exportwaarde (-2 procent) dan in het jaar ervoor. Het handelstekort groeide met 17 procent tot 40 miljoen dollar. Saba sloot 2015 af met een handelstekort van 22 miljoen dollar. Dit was 15 procent hoger dan in 2014. Zowel de import- als exportwaarde aan goederen van dit eiland namen toe.

Grafiek CBS

Bonaire: vooral meer machines en voertuigen, brandstoffen en fabricaten geïmporteerd

De importwaarde aan goederen van Bonaire nam in 2015 toe tot 194 miljoen dollar. Gedurende alle kwartalen van 2015 werd er meer geïmporteerd dan een jaar eerder. Het eiland voerde in het vierde kwartaal ter waarde van 53 miljoen dollar aan goederen in. Voor Bonaire is door CBS nog nooit zo’n hoge importwaarde per kwartaal gemeten.

Rocargo

Bonaire heeft in 2015 voor 47 miljoen dollar aan machines en vervoersmiddelen geïmporteerd. Deze waarde is 22 procent hoger dan in het jaar ervoor. De export van machines en vervoersmiddelen bedroeg 2,5 miljoen dollar, ongeveer de helft van de waarde in 2014. Het handelstekort van de goederensectie groeide met bijna 11 miljoen dollar. Ook bij de brandstoffen en fabricaten namen de importen toe, respectievelijk met ruim 10 en 8 miljoen dollar.

Grafiek CBS
Deel dit artikel