Natuur

Sea Turtle Conservation Bonaire bestaat 25 jaar!

Sea turtles Bonaire

25 januari, Bonaire –Vijfentwintig jaar geleden werd Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) opgericht om de bedreigde zeeschildpadden van Bonaire te beschermen. Vanaf de oprichting, heeft STCB niet alleen bijgedragen aan de bescherming van de bedreigde zeeschildpadden maar heeft STCB ook mensen in verbinding gebracht met de bescherming van zeeschildpadden op manieren die de zorg voor de natuur inspireren. STCB speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in het aangaan van de veelzijdige uitdagingen die de bedreigde zeeschildpadden van Bonaire en hun leefgebieden tegenkomen.

In 1991 waren de zeeschildpadden slechts gedeeltelijk beschermd: alleen de vrouwtjes die aan het nesten waren en de eieren van de zeeschildpadden waren beschermd door de lokale wetgeving. Het was toen in feite legaal om schildpadden in de zee te vangen. Zeeschildpadden waren toen een belangrijke bron van voedsel voor Bonaire, en ze werden ook gevangen om de schilden die gebruikt werden voor kunst en handwerk. Het vangen van zeeschildpadden heeft globaal geleid tot een ernstige daling van de zeeschildpadden tot een dergelijk hoogte dat zij de status hebben gekregen van bedreigde diersoorten waarvan sommige soorten zelfs ernstig bedreigd.

Het was 25 jaar geleden dat twee jonge mannen op Bonaire, Albert de Soet en Larry Gerharts zagen dat lokale vissers bij Lac schildpadden aan het verkopen waren. In plaats van ze te kopen om op te eten kochten ze de zeeschildpadden om ze aan de westkust weer vrij te laten. Deze daad was het begin van een lange missie om deze fascinerende dieren op Bonaire te beschermen.

In 1991 werd Sea Turtle Conservation Bonaire NL (STCB-NL) in Nederland opgericht om fondsen te werven en om de Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) te ondersteunen. Dat zelfde jaar en dankzij het werk van de STCB, werd de lokale wetgeving gewijzigd om zeeschildpadden volledig te beschermen in al hun levensstadia op Bonaire. Het overtreden van deze wet kan een boete opleveren tot 560.000 USD of een celstraf. Aanvankelijk was de STCB afhankelijk van toegewijde vrijwilligers en studenten die hun stageperiode kwamen doen om de beschermingswerkzaamheden uit te voeren totdat in 2002 de eerste subsidie ontvangen werd. Deze subsidie gaf STCB de mogelijkheid om de eerste project directeur van STCB, Dr. Robert van Dam, en hun eerste veldmedewerker, Gielmon Egbreghts (Funchi), in 2003 in dienst te nemen. Met de komst van Robert en Funchi werden de twee hoofd beschermingsactiviteiten van de STCB op gang gebracht; het monitoren van nesten en het onderzoek op zee.

Drie jaar later, in 2005, werd Mabel Nava aangesteld als Manager van STCB om onderzoek, voorlichting, en de bescherming doelstellingen met elkaar te integreren. Na haar aanstelling, stelde STCB haar strategisch plan op voor 2006-2010 en kwam in 2008 WWF-NL als hoofd sponsor. De subsidie van WWF-NL gaf STCB de mogelijkheid om meer bewustzijn te creëren door de organisatie meer kenbaar te maken voor de lokale bevolking door o.a. het opzetten van een duurzame productlijn en het aanstellen van Dr. Sue Willis als Programma Coördinator van de STCB. Met de komst van Sue Willis, werden het programma voor Strandwachters en het project voor het opruimen van vislijnen in het leven geroepen. Ook startte het Ministerie van Economische Zaken van Nederland met het subsidiëren van STCB voor het nest monitoren programma. Met de jarenlange ervaring van STCB in het beschermen van zeeschildpadden heeft STCB ook het werk van het beschermen van zeeschildpadden op Curacao, Sint Maarten en Antigua ondersteunt door middel van workshops.

STCB ondersteunde niet alleen andere Caribische partnerorganisaties. Samen met STINAPA, hebben ze in 2013 het initiatief ‘Save Bonaire Marine Park’ opgezet om het belang van het openlijk pleiten op lokale agenda met het doel negatieve gevolgen voor het Bonaire Marine Park te voorkomen. In de afgelopen twee jaar is het kantoor van de STCB verhuisd naar Kaya Korona #53, heeft STCB een nieuwe boot gedoneerd gekregen van het WWF-NL Junior Rangers Programma, introduceerde STCB haar strategische plan 2014-2018 en is Lisette van Marrewijk in dienst genomen als communicatie coördinator om de groei van de organisatie te ondersteunen.

STCB zal dit jaar haar 25e verjaardag vieren met een aantal acties; een speciaal ontworpen logo, een nieuwe website en het lanceren van een speciale “STCB Merchandise” item. Daarnaast zal STCB dit jaar 25 nesten van zeeschildpadden ter adoptie beschikbaar stellen aan lokale bedrijven – meer details volgen! STCB moedigt iedereen aan om hun viering van 25 jaar te ondersteunen door extra speciale zorg te besteden aan onze natuurlijke omgeving.

###

Sea Turtle Conservation Bonaire is een niet-gouvernementele  organisatie welke zich inzet voor de bescherming van Bonaire’s bedreigde zeeschildpadden sinds 1991. STCB 25 logo

Deel dit artikel