Economie

Inflatie Caribisch Nederland nog steeds negatief

CBS logo

Op de drie eilanden van Caribisch Nederland was de inflatie in het vierde kwartaal van 2015 negatief. Op Bonaire en Sint-Eustatius is in alle kwartalen van 2015 sprake van negatieve inflatie. Op Saba is de inflatie al een half jaar negatief en komt ook de gemiddelde inflatie over heel 2015 net onder nul uit. Dit meldt CBS op basis van de consumentenprijsindex (CPI).

Op Bonaire daalde de inflatie in het vierde kwartaal naar -1,2 procent. In het tweede en derde kwartaal lagen de consumentenprijzen nog 0,9 procent lager dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van vorig jaar was de inflatie ook al negatief. De verdere daling van de inflatie op Bonaire in het vierde kwartaal wordt vooral veroorzaakt door een sterke daling van de benzineprijs. De prijsontwikkeling van kleding en schoeisel had een opwaarts effect op de inflatie.

De inflatie op Sint-Eustatius daalde in het vierde kwartaal naar -0,7 procent. Ook op Sint-Eustatius is sinds het eerste kwartaal van 2015 sprake van negatieve inflatie. In het derde kwartaal was dit -0,5 procent. De inflatie op Sint-Eustatius werd in het vierde kwartaal vooral gedrukt door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. De prijzen van deze producten stegen op jaarbasis wel, maar veel minder dan in het derde kwartaal.

Op Saba steeg de inflatie in het vierde kwartaal naar -0,6 procent. In het derde kwartaal was op Saba voor het eerst sprake van negatieve inflatie: -0,9 procent. De inflatie steeg in het vierde kwartaal licht, onder meer door duurdere toiletartikelen. Benzine bleef weliswaar in prijs gelijk ten opzichte van het derde kwartaal, maar had wel een opwaarts effect op de inflatie. Dit komt omdat de prijs op jaarbasis in het vierde kwartaal minder sterk daalde dan in het derde kwartaal.

Inflatie in 2015 veel lager dan in 2014

Op alle drie de eilanden van Caribisch Nederland daalde de inflatie afgelopen jaar sterk. Op Bonaire daalde de gemiddelde inflatie van 1,5 procent over heel 2014 naar -0,9 procent in 2015. Op Sint-Eustatius was de daling het sterkst, van 2,6 procent in 2014 naar -1,0 procent in 2015. Op Saba kwam de gemiddelde inflatie over heel vorig jaar uit op -0,1 procent. Een jaar eerder was dit nog 2,0 procent.

Rocargo

De belangrijkste oorzaak voor de lagere inflatie in 2015 is de prijsdaling van benzine. Op alle drie de eilanden was de prijs van benzine rond de 20 procent goedkoper dan in 2014. Ook de elektriciteitsprijzen daalden op alle drie de eilanden. Op Sint-Eustatius werd elektriciteit ruim 8 procent goedkoper en op Bonaire betaalden de inwoners in 2015 hiervoor bijna 7 procent minder dan in 2014. Op Saba was elektriciteit vorig jaar ruim 1 procent goedkoper dan in 2014.

De prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken lagen in 2015 alleen op Bonaire lager dan in 2014, maar dit is een nipte prijsdaling van 0,2 procent. Op Sint-Eustatius en Saba waren de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken respectievelijk 2,2 en 1,6 procent hoger dan in 2014. Op deze eilanden werd bijvoorbeeld vlees duurder.

Voorlopige cijfers

De cijfers over het vierde kwartaal en over het jaar 2015 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het eerste kwartaal van 2016.

Gerelateerde links:

  • Consumentenprijsindex Bonaire vanaf 1973
  • Wat is inflatie?
Deel dit artikel