Veiligheid & openbare orde

Brandweer en KPCN houden toezicht op verkoop en afsteken van vuurwerk

Voor veel mensen hoort het afsteken van vuurwerk bij Oud en Nieuw. Helaas gebeuren er ieder jaar weer ongelukken met vuurwerk. Vooral jongeren behoren tot de risicogroep. De meeste ongelukken gebeuren doordat vuurwerk niet op de juiste manier wordt afgestoken. Het is van zondag 27 december tot en met vrijdag 1 januari toegestaan om vuurwerk af te steken.

De brandweer houdt toezicht op de vuurwerkopslagplaatsen, het transporteren, verkooppunten en op het afsteken van professioneel vuurwerk en grote pagara’s. KPCN houdt ook het afsteken van vuurwerk in de gaten en treedt op daar waar noodzakelijk. Wanneer KPCN een melding krijgt dat men onverantwoord omgaat met vuurwerk, bijvoorbeeld als er naar elkaar gegooid wordt met vuurwerk, zal zij meteen optreden. Ook adviseren KPCN en de brandweer de Openbare Lichamen die vergunningen afgeven voor het verkopen van vuurwerk en het afsteken van professioneel vuurwerk en grote pagara’s.

Bij de jaarlijkse controles  van de verschillende verkooppunten en opslaglocaties, kan de brandweer gevaarlijk en/of afgekeurd vuurwerk in beslag nemen. In het verleden heeft de brandweer bijvoorbeeld vuurwerk van het merk Voodoo Platinium VD-002 in beslag genomen en onmiddellijk vernietigd, omdat dit vuurwerk gevaarlijk flitspoeder bevatte en een te korte ontstekingslont had. Vanaf dinsdag 29 december 2015 controleert de brandweer de verkooppunten.

Voorkom ongelukken

Het afsteken van vuurwerk is en blijft een gevaar. Om ongelukken te voorkomen geeft de brandweer en KPCN de volgende tips:

 • Let extra op kinderen die vuurwerk afsteken, . Koop vuurwerk dat geschikt is voor kinderen.
 • Lees de instructies op de verpakking van het vuurwerk;
 • Steek vuurwerk altijd buiten af en gooi het niet naar mensen of dieren;
 • Neem voldoende afstand als je vuurwerk afsteekt;
 • Gooi geen vuurwerk in brievenbussen of containers;
 • Bewaar vuurwerk niet in je broekzakken;
 • Steek nooit vuurwerk af uit je hand, pot of blik;
 • Steek vuurwerk af met een aansteeklont, sigaar of sigaret;
 • Zet siervuurwerk en vuurwerkpotten altijd stevig neer op een vlakke ondergrond;
 • Zet vuurpijlen in een verzwaarde fles of pvc pijp om ze af te steken;
 • Let op de windrichting;
 • Gebruik een vuurwerkbril om je ogen te beschermen;
 • Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan, de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk direct explodeert;
Deel dit artikel

Rocargo

Rocargo

Rocargo

Rocargo